Trump despre virusul Wuhan: E un atac mai periculos decât la Pearl Harbor

Preşedintele american Donald Trump în Biroul Oval al Casei Albe, în Washington, D.C.
Preşedintele american Donald Trump în Biroul Oval al Casei Albe, în Washington, D.C. (Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a opinat, miercuri, că actuala criză legată de coronavirus are un impact mai mare decât atacul japonez asupra bazei militare americane din Hawai, care a atras SUA în cel de-al Doilea Război mondial.

„Este mai rău decât Pearl Harbor”, a declarat Donald Trump din Biroul Oval, evocând ofensiva aeriană şi maritimă a Japoniei care a ucis peste 2.400 de americani.

„Este mai rău decât la World Trade Center”, a adăugat el , referindu-se la incidentele din 11 septembrie 2001 soldate cu aproximativ 3.000 de morţi.

„Nu a existat niciodată un atac de asemenea natură. Nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată aşa ceva”, a spus Trump, reafirmând dorinţa sa de a „redeschide ţara”.

La începutul săptămânii, administraţia americană a anunţat că va dizolva celula care coordonează răspunsul la focarul de virus Wuhan.

„Nu mi-am dat seama cât de populară a fost celula de criză”, a spus el, adăugând că ar putea fi adăugate două sau trei persoane acestei celule. „Este foarte apreciată de public”, a insistat el.

Marţi, vicepreşedintele Mike Pence a indicat că acest „grup de lucru” va fi desfiinţat în săptămânile următoare pentru a reveni la o funcţionare obişnuită, coordonată de guvernul federal.

Dr. Anthony Fauci, care coordonează efortul american de răspuns la focarul virusului Wuhan, a devenit tot mai controversat în ultimele săptămâni, după ce au ieşit la iveală date despre faptul că avea cunoştinţă despre programele de modificare genetică a coronavirusului de liliac-potcoavă, care se desfăşurau în Institutul de Virologie Wuhan cu scopul oficial de a obţine transmisibilitate umană.