SUA învinuieşte Rusia de efectuarea unui test anti-satelit în spaţiu

Gen. John Raymond, seful US Space Command
Gen. John Raymond, seful US Space Command (U.S. Air Force/Andy Morataya)

Rusia a efectuat un test anti-satelit săptămâna trecută, a declarat Comandamentul Spaţial al SUA într-o declaraţie de presă.

Un satelit rusesc prins în umbra unui satelit de spionaj din SUA la începutul acestui an a lansat un fel de proiectil în spaţiu, într-o mişcare care imită un test anti-satelit din 2017.

Întrucât SUA se bazează pe sateliţi pentru orice activitate, de la navigaţia GPS la transmisia de comunicaţii şi date pentru operaţiuni militare, SUA au susţinut că militarizarea spaţiului de către puteri adversare cere ca SUA să acorde o atenţie sporită acestui domeniu tot mai contestat.

Comandamentul Spaţial al SUA, care se ocupă momentan de securizarea infrastructurii spaţiale americane, a declarat, joi, că are dovezi că Rusia ar fi testat o armă anti-satelit în spaţiu săptămâna trecută, dezvăluind că un satelit rus - Cosmos 2543 - prins în spatele unui satelit de spionaj american la începutul acestui an, a lansat un fel de proiectil pe o orbită.

"Sistemul satelit rusesc folosit pentru efectuarea acestui test de armament pe orbită este acelaşi sistem de satelit pe care l-am subliniat în comunicatele noastre emise la începutul acestui an, când Rusia a manevrat în apropierea unui satelit al guvernului american", a transmis generalul John Raymond, şeful Comandamentului Spaţial al SUA.

Raymond a dezvăluit în februarie că o pereche de sateliţi ruşi, Cosmos 2542 şi 2543, urmăreau un satelit de spionaj american, cunoscut sub numele de KH-11.

"Considerăm acest comportament neobişnuit şi deranjant", a spus el pentru TIME. „Are potenţialul de a crea o situaţie periculoasă în spaţiu”, a adăugat acesta, menţionând că SUA a transmis deja temerile ruşilor.

Sateliţii ruşi au generat tensiuni pentru prima dată la scurt timp după lansarea de anul trecut. Ceea ce iniţial părea a fi un satelit împărţit brusc în două, unul apărând din interiorul celuilalt, acum obiecte suplimentare sunt lansate pe orbită.

În declaraţia de joi, Comandamentul Spaţial al Statelor Unite a notat că testul anti-satelit al ruşilor pare similar unui test extrem de controversat din 2017, despre care Pentagonul a discutat în timpul prezentării noii strategii spaţiale de apărare din iunie.

"Din acel satelit principal a fost lansat un satelit mai mic. Din satelitul mai mic a fost lansat un proiectil", a explicat reporterilor Stephen Kitay, secretar adjunct al apărării pentru politică spaţială a Pentagonului.

Rusia a susţinut că cel de-al treilea obiect este un satelit "inspector", dar „comportamentul acelui satelit nu arăta deloc asemenea unui satelit "inspector", ci un obiect mult mai îngrijorător”, a spus Kitay, citând observaţiile Departamentului de Stat.

Noua strategie spaţială de apărare identifică Rusia şi China drept „cele mai grave şi serioase ameninţări la adresa operaţiunilor spaţiale ale SUA”.

La jumătatea lunii aprilie, Rusia a efectuat un test anti-satelit cu rachetă, despre care Comandamentul Spaţial al SUA a declarat că este un alt exemplu potrivit căruia „ameninţările la adresa sistemelor spaţiale din SUA şi ţărilor aliate sunt reale, serioase şi în creştere”.

Deoarece SUA se bazează pe sateliţi pentru orice, de la navigaţia GPS până la operaţiunile militare de peste mări, militarizarea spaţiului de către adversarii americani a fost folosită ca justificare pentru creşterea activităţii militare americane în spaţiu şi crearea Forţei Spaţiale a SUA, prima agenţie militară creată în acest sens de la înfiinţarea Forţei Aeriene în 1947.

Kitay a declarat reporterilor în iunie că, deoarece China şi Rusia „dezvoltă activ capacităţile de a distruge sistemele spaţiale americane, aliate şi partenere, nu avem altă opţiune decât să ne asigurăm că suntem pregătiţi cu mijloacele necesare pentru a ne proteja şi a ne apăra de atacuri la adresa sistemelor noastre“.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe