SUA desfăşoară prima armă oficială cu laser în Golful Persic

Apele oarecum ostile ale Golfului Persic au fost alese de Marina SUA pentru a desfăşura şi testa prima armă cu laser activă a lumii.
O armă laser la bordul navei americane USS Ponce, în Golful Persic.
O armă laser la bordul navei americane USS Ponce, în Golful Persic. (Captură Foto)

LaWS, acronim pentru Laser Weapons System, nu este ceva de domeniul ştiinţifico-fantasticului şi nici ceva experimental. O astfel de armă a fost amplasată la bordul navei americane USS Ponce, fiind pregătită să tragă asupra ţintelor inamice.

CNN a primit acces exclusiv la un test al noii arme cu laser.

“Este mai precisă decât un glonţ”, a declarat căpitanul navei USS Ponce, Christopher Wells. “Nu este un sistem precum celelalte tipuri de arme folosite de armată care sunt bune doar împotriva unor contacte aeriene sau împotriva unor ţinte la sol – în acest caz este vorba de o armă foarte adaptabilă care poate fi utilizată împotriva a diferite ţinte”.

Mai mult, LaWS are un avantaj nemaiîntâlnit la nicio altă armă inventată până acum. Laserul se mişcă, prin definiţie, cu viteza luminii. Prin comparaţie, este vorba de o viteză de 50.000 de ori mai mare decât a unei rachete balistice intercontinentale.

În prezent, laserul este folosit în principal pentru a scoate din funcţiune sau pentru a distruge avioane şi ambarcaţiuni mici. “Arma este proiectată cu scopul de a contracara ameninţări aeriene şi la sol”, a declarat locotenentul Cale Hughes, ofiţer responsabil de arma laser, adăugând că aceasta a reuşit în ultimii trei ani să demonstreze că este incredibil de eficientă pentru astfel de operaţiuni.

Totuşi, Marina SUA dezvoltă sisteme de generaţia a doua, mai puternice, care ar putea viza ţinte mai semnificative, precum rachete.