SUA condamnă acordul militar rus cu Osetia de Sud

Blindate ruseşti în Valea Ardon, Rusia, se îndreaptă spre graniţa georgiană şi Osetia de Sud, 9 august 2008.
Blindate ruseşti în Valea Ardon, Rusia, se îndreaptă spre graniţa georgiană şi Osetia de Sud, 9 august 2008. (Captură Foto)
Andrei Popescu
27.01.2018

SUA a condamnat un acord între Rusia şi regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud cu privire la o forţă militară comună.

Într-o declaraţie publicată vineri, Departamentul de Stat al SUA a precizat că acordul, pe care Rusia l-a ratificat joi, nu este un tratat valid.

"SUA condamnă ratificarea de către Federaţia Rusă a unui acord cu liderii de facto ai regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud privind crearea unei forţe militare comune. Nu recunoaştem legitimitatea acestui aşa zis 'tratat', care nu constituie un acord internaţional valid", se afirmă în declaraţie.

Osetia de Sud şi Abhazia sunt regiuni georgiene separatiste susţinute de Rusia, care şi-au declarat independenţa. Moscova a recunoscut regiunile drept state independente, după un război de scurtă durată cu Georgia în august 2008. Doar câteva ţări au urmat Rusia în ceea ce priveşte recunoaşterea independenţei celor două regiuni.

Rusia a declarat că acordul permite formarea unui "spaţiu de apărare comun" împreună cu regiunea separatistă, adăugând că această măsură "va servi, cu siguranţă, ca un alt factor pentru a se da asigurări că ceea ce s-a întâmplat în 2008 nu se va mai repeta".

Georgia, care a manifestat speranţa aderării la NATO, şi Rusia au suspendat relaţiile diplomatice după războiul din 2008. Moscova încă menţine soldaţi în ambele regiuni.

"Poziţia SUA în privinţa Abhaziei şi Osetiei de Sud este neabătută: SUA susţine în totalitate integritatea teritorială a Georgiei în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional", a mai susţinut Departamentul de Stat american.

"SUA vede ratificarea acestui acord ca fiind inconsistentă cu principiile care stau la baza Tratativelor Internaţionale de la Geneva, la care Rusia este un participant. SUA cere Rusiei să îşi retragă forţele la poziţiile de dinaintea războiului şi să anuleze recunoaşterea regiunilor georgiene Abhazia şi Osetia de Sud".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor