Poliţia rusă anunţă măsuri dure împotriva “manifestanţilor electorali” care încalcă legea

Poliţisti ruşi
Poliţisti ruşi (Captură Foto)

Poliţia va acţiona “dur” pentru a preveni orice încălcări ale legislaţiei la protestele care au loc înaintea alegerilor prezidenţiale din 18 martie, a declarat un oficial senior din cadrul Ministerului rus de Interne.

Avertismentul de joi a fost lansat cu 3 zile înaintea demonstraţiilor ce vor avea loc la nivel naţional, organizate de liderul opoziţiei Alexei Navalnîi pentru a susţine apelul de boicotare a alegerilor.

La o întâlnire cu oficiali de rang înalt ai poliţiei din Moscova, adjunctul ministrului de Interne, Aleksandr Gorovoi, a afirmat că poliţia va respecta dreptul cetăţenilor de a se întruni în public, după cum prevăd Constituţia şi alte legi.

Dar, poliţiştii trebuie “să prevină cu duritate... încălcarea acestor legi”, a adăugat el, potrivit agenţiei ruse de ştiri RIA.

Lui Navalnîi i s-a interzis să participe la alegeri din cauza unei condamnări penale într-un caz despre care el susţine că a fost orchestrat pentru a fi pedepsit pentru activitatea sa în opoziţie şi pentru a-l împiedica să participe la scrutin.

Navalnîi a declarat că alegerile din acest an reprezintă de fapt “reînnoirea mandatului” preşedintelui Vladimir Putin şi cere ruşilor să nu voteze.

În condiţiile în care Kremlinul controlează puterea politică la nivel naţional după ani de măsuri luate pentru a suprima dizidenţa şi a marginaliza opozanţii politici, este aproape sigură victoria lui Putin şi câştigarea unui mandat de şase ani.

Navalnîi şi susţinătorii săi plănuiesc mitinguri în zeci de oraşe din Rusia în ziua de 28 ianuarie pentru a susţine apelul de boicotare a alegerilor.

Poliţia a suprimat în repetate rânduri demonstraţiile organizate de Navalnîi în trecut.

Peste 1.000 de persoane au fost arestate numai în Moscova în 26 martie 2017, când Navalnîi a organizat proteste în aproximativ 100 de oraşe ale Rusiei.

Autorităţile au suprimat de asemenea un protest desfăşurat în mai 2012, cu o zi înainte ca Putin – care a fost preşedinte sau premier începând cu 1999 – să se întoarcă la Kremlin pentru actualul mandat prezidenţial, după ce fusese premier din anul 2008.