SUA autorizează 300 milioane USD pentru arme letale către Ucraina

Senatorul republican John McCain
Senatorul republican John McCain (Laura Segall / Getty Images)
Andrei Popescu
15.05.2015

Statele Unite au autorizat livrarea către Kiev a unui ajutor defensiv letal şi organizarea de sesiuni de pregătire militară a soldaţilor ucraineni – ambele fiind necesare pentru protejarea suveranităţii Ucrainei, a declarat John McCain, preşedintele Comitetului pentru Forţe Armate din cadrul Senatului american, într-o conferinţă de presă, conform Sputnik.

McCain a susţinut că legea bugetului Apărării Naţionale pentru Anul Fiscal 2015 asigură de asemenea livrări de echipamente şi pregătire militară pentru naţiunile din Asia de Sud-Est pentru dezvoltarea capabilităţilor lor maritime.

“Am autorizat 300 milioane de dolari pentru arme pentru Ucraina”, a declarat McCain.

Senatorul a declarat anterior că îi este ruşine de faptul că preşedintele american Barack Obama nu a oferit suficient ajutor pentru a susţine Kievul în mijlocul unei crize care încă are loc în estul Ucrainei.

McCain a făcut apeluri în repetate rânduri ca administraţia Obama să livreze arme Ucrainei, în condiţiile în care forţele guvernamentale ucrainene se luptă cu separatiştii susţinuţi de Rusia în autoproclamatele Republici Lugansk şi Doneţk din estul ţării.

În aceeaşi zi, planul pentru bugetul apărării americane pentru 2016 a fost aprobat de Comitetul pentru Forţe Armate din cadrul Senatului american.

Proiectul de lege pentru autorizarea bugetului apărării din 2016, cu un total de 612 miliarde de dolari, a fost adoptat cu 22 de voturi pentru şi 4 contra, în timpul unei discuţii cu uşile închise. Totuşi, bugetul rămâne în continuare subiect de analiză în cadrul Senatului, camera superioară a Congresului american.

La un an după începerea conflictului armat din estul Ucrainei, armata americană a anunţat că aproximativ 300 de paraşutişti americani au sosit în oraşul vestic ucrainean Iavoriv pentru a pregăti soldaţi ucraineni, susţine agenţia rusă de ştiri Sputnik.

În februarie, Camera Reprezentanţilor condusă de republicani a introdus un proiect de lege care autorizează fonduri în valoare de 1 miliard de dolari pentru pregătirea, echiparea şi furnizarea de arme defensive letale către Ucraina până în septembrie 2017.

Rusia a numit legislaţia respectivă drept o provocare, avertizând că o astfel de abordare ar putea amplifica violenţele din Ucraina. Statele Unite s-au abţinut până acum să furnizeze Ucrainei arme letale.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a numit mai multe personalităţi politice străine, inclusiv pe senatorul american John McCain şi pe fostul premier suedez Carl Bildt, în funcţii de consilieri, a declarat joi un oficial al administraţiei prezidenţiale ucrainene, relatează Agerpres.

Kievul a decis sa creeze un consiliu consultativ internaţional care va aduce contribuţii semnificative la implementarea de reforme.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor