SUA a permis breşe în acordul nuclear iranian

Scandalul acordului nuclear încheiat de SUA cu Iranul ia o nouă amploare după ce un nou raport arată că Administraţia Obama a făcut Teheranului concesii care pot anula eficacitatea acestuia.
Centrala nucleară de la Bushehr, Iran.
Centrala nucleară de la Bushehr, Iran. (Captură Foto)

SUA şi partenerii săi de negocieri au căzut de acord “în secret” să permită Iranului să evite unele restricţii ale controversatului acord nuclear din 2015, aparent permiţând Teheranului să beneficieze de ridicarea sancţiunilor economice impuse de Occident asupra Republicii Islamiste.

Raportul a fost publicat joi de think tank-ul Institute for Science and Internaţional Security din Washington şi are la bază informaţii furnizate de mai mulţi oficiali ai guvernelor implicate în negocieri. David Albright, preşedintele think tank-ului, un fost inspector ONU pentru arme şi un co-autor al raportului, a refuzat să identifice oficialii respectivi.

Raportul a fost publicat de Reuters, care, însă, nu a putut verifica independent afirmaţiile raportului.

Printre scutiri se numără cele care au permis Iranului să depăşească limitele acordului în privinţa cantităţii de uraniu slab îmbogăţit pe care o poate păstra în complexele sale nucleare, a susţinut raportul. Uraniul slab îmbogăţit poate fi purificat în uraniu înalt îmbogăţit, care se foloseşte pentru construcţia de bombe nucleare.

Scutirile, mai susţine raportul, au fost aprobate de comisia comună creată pentru a monitoriza implementarea acordului. Comisia este formată din SUA şi partenerii săi de negocieri – aşa zisul grup de ţări P5+1 – şi Iranul.

În raport, un oficial senior “la curent cu problema” este citat afirmând că, în cazul în care comisia comună nu ar fi acţionat pentru crearea acelor scutiri, o parte din complexele nucleare ale Iranului nu s-ar fi conformat cu acordul până la 16 iulie, care era termenul limită.

Administraţia SUA, care a fost criticată în Congres pentru acord, a declarat că marile puteri care au negociat pacul – SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania – nu au făcut niciun aranjament secret.

Diplomaţi la ONU pentru celelalte ţări P5+1 nu au răspuns la cererile Reuters pentru a comenta raportul.

Raportului va înfuria probabil criticii acordului nuclear. Candidatul prezidenţial republican american Donald Trump a promis că va renegocia acordul dacă este ales preşedinte, în timp ce rivala sa, democrata Hillary Clinton, susţine acordul.

Albright a declarat că scutirile riscă să creeze precedente pe care Iranul le-ar putea folosi pentru a obţine unele beneficii suplimentare.

Albright a servit ca inspector în echipa Agenţiei Internaţionale a ONU pentru Energie Atomică (AIEA) care a investigat programul de arme nucleare al fostului preşedinte irakian Saddam Hussein.

Scutiri în privinţa uraniului

Administraţia Obama a informat Congresul în legătură cu aceste scutiri în 16 ianuarie, a susţinut raportul. Albright a precizat că scutirile, care nu au fost făcute publice, au fost detaliate în documente confidenţiale trimise la Capitol Hill în acea zi – după ce scutirile fuseseră deja acordate.

Oficialul Casei Albe a susţinut că administraţia a informat Congresul “frecvent şi cuprinzător” asupra activităţii comisiei comune.

Ca parte a concesiilor care au permis Iranului să depăşească limitele privind uraniul, comisia comună a fost de acord să scutească o cantitate necunoscută de uraniu slab îmbogăţit în proporţie de 3,5%, conţinut în deşeuri lichide, solide sau vâscoase depozitate la complexele nucleare iraniene, conform raportului - deşi acordul restricţiona cantitatea la doar 300 kg de uraiu cu o concentraţie de 3,5%.

Comisia a aprobat o a doua scutire pentru o cantitate necunoscută de uraniu îmbogăţit la 20%. Dacă excesul total de uraniu slab îmbogăţit deţinut de Iran este necunoscut, devine imposibil de estimat cantitatea de uraniu îmbogăţit care poate fi folosită de regimul iranian la fabricarea de arme.

Raportul mai susţine că, în timpul negocierilor, comisia comună a permis Iranului să menţină în stare de operare 19 camere de izolare a radiaţilor mai mari decât a prevăzut acordul. Aceste aşa zise “celule fierbinţi” sunt folosite pentru gestionarea de materiale radioactive dar pot fi “folosite şi pentru programe secrete, şi în mare parte la scară mică, de separare a plutoniului”, a mai precizat raportul. Plutoniul este un alt combustibil folosit la construirea de arme nucleare.

Acordul a permis Iranului să respecte o limită de 130 de tone de apă grea produsă la complexul din Arak, vânzând cantitatea în exces pe piaţa liberă. Dar în lipsa vreunui cumpărător, comisia comună a ajutat Teheranul să respecte termenul limită pentru ridicarea sancţiunilor permiţându-i să trimită 50 de tone de apă grea – care poate fi folosit la producerea de arme nucleare – în Oman, unde a fost depozitată sub control iranian, a declarat raportul.