Studiu: Pacienţii recuperaţi după infecţia cu virus Wuhan pot avea foarte puţini anticorpi

Vestea poate fi proastă pentru guvernele care se gândeau să emită certificate de imunitate
.
. (pixabay.com)

Într-un prim studiu de acest gen, cercetătorii chinezi din Shanghai au descoperit că o treime din pacienţii recuperaţi după infecţia cu coronavirusul SARS-CoV-2 au niveluri surprinzător de scăzute de anticorpi, relatează South China Morning Post.

Echipa de cercetători ai Universităţii Fudan a analizat probe de sânge de la 175 de pacienţi externaţi din Centrul de Sănătate Publică Shanghai, descoperind în mod surprinzător că aproape o treime dintre aceştia aveau niveluri scăzute de anticorpi.

O veste proastă este că în unele cazuri cantitatea anticorpilor era situată sub limita de detecţie.

„Studii suplimentare ar trebui să exploreze măsura în care aceşti pacienţi au un risc mai mare de reinfectare”, au scris cercetătorii într-un studiu preliminar, publicat luni pe site-ul medical Medrxiv.org.

Studiul, care nu a trecut prin procesul de peer review, este primul studiu privind nivelurile anticorpilor la pacienţi recuperaţi.

Pacienţii au fost aleşi dintre cei care au făcut o formă uşoară a bolii şi cu simptome tipice ale infecţiei, niciunul dintre ei neavând nevoie de îngrijire la terapie intensivă. Majoritatea celor cu niveluri scăzute ale anticorpilor sunt pacienţi tineri.

Anticorpii sunt generaţi de sistemul imunitar şi au structuri chimice unice cu ajutorul cărora inhibă acţiunea anumitor patogeni. Anticorpii de virus Wuhan interceptează proteina „spike” din învelişul exterior al virusului pentru a împiedica pătrunderea acestuia prin membrana celulară.

Concentraţia de anticorpi mai mică de 500 în cazul unei treimi din numărul pacienţilor i-a luat prin surprindere pe cercetători: asemenea valori ale titrului anticorpilor ar putea constitui niveluri prea scăzute pentru a asigura protecţie în faţa virusului, afirmă aceştia.

„Aproximativ 30% dintre pacienţi nu au dezvoltat tritre ridicate de anticorpi în urma infecţiei COvid-19, în pofida faptului că durata bolii a fost similară cu a celorlalţi pacienţi”, au arătat cercetătorii.

De asemenea, studiul a arătat că nivelurile anticorpilor cresc cu vârsta, pacienţii între 60 şi 85 de ani prezentând un volum de trei ori mai mare de anticorpi faţă de pacienţii din categoria de vârstă 15-39 de ani. Rezultatele pot avea impact asupra imunităţii de turmă, adică rezistenţa la îmbolnăvire a populaţiei.

Profesorul Huang Jinghe, coodonatorul studiului, a precizat că semnificaţia acestor observaţii clinice în ceea ce priveşte imunitatea de turmă trebuie confirmată de mai multe date privind pacienţi din alte zone ale lumii.

Acesta a mai evidenţiat încă o observaţie clinică: un număr de 10 pacienţi a avut niveluri atât de scăzute de anticorpi că s-au situat sub pragul detecţiei în testele de laborator. Aceştia au manifestat simptome tipice precum febră, frisoane şi tuse. Cercetătorii cred că e posibil ca o altă parte a sistemului imunitar să fi reacţionat în cazul lor, şi anume celulele T sau citokinele.