Oficial iranian din domeniul sănătăţii: statisticile chineze despre virusul Wuhan sunt "o glumă amară"

Chiar şi Iranul, aliat al Chinei, a început să bombăne cu privire la statistici
(Getty Images)

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Iran, Kianush Jahanpur, a criticat duminică statisticile guvernului chinez cu privire la focarul de virus Wuhan.

În cuvântarea sa, oficialul, pare să dea vina pe aceste statistici pentru răspunsul lent al altor ţări la pandemia emergentă la momentul respectiv.

„Se pare că statisticile din China [au fost] o glumă amară, pentru că mulţi în lume au considerat că este un soi de gripă, cu decese mai puţine”, a spus Jahanpur în timpul unei conferinţe video în observaţii traduse de Radio Farda. „Această [impresie] s-a bazat pe rapoartele din China şi acum se pare că Beijingul a făcut o glumă amară cu restul lumii”.

Jahanpur a adăugat: „Dacă în China spun că o epidemie a fost controlată în două luni, ar trebui să ne gândim cu adevărat la asta”.

Afirmaţiile au provocat tensiuni cu oficialii chinezi, ambasadorul Chinei în Iran spunând că ţara ar trebui „să arate respect pentru adevăr şi pentru eforturile mari ale oamenilor din China”.

Jahanpur a folosit Twitter-ul pentru a critica din nou statisticile chineze, dar ulterior a lăudat China, un aliat al Iranului.

"Sprijinul oferit de China poporului iranian în aceste perioade de încercare este de neuitat", a scris Jahanpur luni.

În timp ce Iranul a raportat luni peste 60.000 de cazuri de coronavirus cu peste 3.700 de decese, oficialii americani consideră că extinderea focarului în Iran este mult mai largă decât a dezvăluit regimul.

La sfârşitul lunii februarie, membrii parlamentului iranian şi-au criticat propriul guvern pentru că ar fi ascuns „un număr enorm” de decese în ţară.