Studiu german găseşte niveluri alarmante de plastic în corpurile copiilor

Conţinutul stomacului unui pui de albatros mort pe Atolul Midway - include bucăţi de plastic
Conţinutul stomacului unui pui de albatros mort pe Atolul Midway - include bucăţi de plastic (Prin bunăvoinţa US Fish and Wildlife Service)

Noi studii au descoperit niveluri ridicate de microplastic în unele dintre cele mai îndepărtate regiuni ale lumii. Unul dintre studii a avertizat că microplasticul apare frecvent în scaunul uman.

Iar acum, noi analize arată că au fost găsite niveluri ridicate de microplastic în probele de sânge şi urină ale copiilor.

Studiul, realizat de Ministerul Mediului din Germania şi de Institutul Robert Koch, a constatat că 97% din probele de sânge şi urină de la 2.500 de copii, luate între 2014 şi 2017, au indicat urme de microplastic.

Der Spiegel a publicat concluziile unui studiu naţional axat pe „biomonitorizarea umană”, în care au fost monitorizaţi copii cu vârste de la 3 la 17 ani. În probele colectate, au fost găsite urmele a 11 din totalul de 15 ingrediente din plastic.

"Studiul nostru arată clar că ingredientele din plastic îşi manifestă tot mai mult prezenţa în organism. Este într-adevăr îngrijorător faptul că cel mai sensibil grup sunt copiii mici", a spus Marike Kolossa-Gehring, unul dintre autorii studiului.

Cercetătorii au găsit în probele de sânge şi urină inclusiv acid perfluorooctanoic (PFOA), utilizat în produsele de curăţare, îmbrăcăminte impermeabilă, ambalaje alimentare şi ustensile de gătit.

În cel puţin 20% dintre cei 2.500 de copii testaţi, microplasticul - particule de plastic de dimensiuni mici şi microscopice - a fost găsit în cantităţi care depăşeau limitele guvernamentale.

Copiii din familii ale căror venituri sunt mai mici au fost mai susceptibili de a avea cantităţi mai mari de materiale plastice decât cei din ale căror familii proveneau din clasa de mijloc şi bogată.

"Fiecare al patrulea copil cu vârsta cuprinsă între trei şi cinci ani este foarte intoxicat de substanţe chimice şi nu pot fi excluse daunele pe termen lung", a declarat Hoffmann, adăugând că "guvernul federal trebuie să depună toate eforturile pentru a proteja oamenii de substanţe chimice dăunătoare".

Der Spiegel a notat că studiul nu a fost publicat, iar rezultatele au fost puse la dispoziţie de către guvern la cererea Partidului Verde.

Deocamdată nu există suficiente cercetări cu privire la modul în care microplasticul afectează organismul şi nu este clar cum ajunge să aibă o prezenţă atât de notabilă în corpul uman.