Efectul guvernării. Bucureştiul, obligat să strângă cureaua. Se taie banii pentru şcoli, spitale, transport

Gabriela Firea
Gabriela Firea (Epoch Times România)

Primăria Generală a Capitalei strânge masiv cureaua, în detrimentul cetăţenilor. După ce la întocmirea legii bugetului guvernul a luat primăriilor din bani, PMB urmează să taie masiv la rectificarea bugetară ce va urma din banii pentru domenii de interes public, respectiv educaţie, sănătate, infrastructură, mediu, sau asistenţă socială.

Astfel, potrivit proiectului de rectificare bugetară publicat de PMB, din bugetul de 6,8 miliarde se vor tăia peste 600 de milioane de lei relatează Digi24.ro

Conform documentului publicat pe site-ul Primăriei, peste 600 de milioane de lei vor fi tăiaţi din cheltuieli, aproximativ 10% din bugetul total. Printre domeniile care vor suferi diminuări de fonduri se numără:

  • Salarii de bază, 20 milioane de lei tăiaţi
  • Ordine publică şi siguranţă naţională, peste 8 de milioane de lei tăiaţi
  • Poliţia locală, peste 3 de milioane de lei tăiaţi
  • Învăţământ, peste 35 de milioane de lei tăiaţi
  • Sănătate, peste 11 de milioane de lei tăiaţi
  • Cultură, recreere şi religie, peste 90 de milioane de lei tăiaţi
  • Alimentare cu apă, peste 21 de milioane de lei tăiaţi
  • Iluminat public şi electrificări, peste 20 de milioane de lei tăiaţi
  • Protecţia mediului, peste 20 de milioane de lei tăiaţi
  • Salubritate, peste 10 milioane de lei tăiaţi
  • Combustibili şi energie, peste 280 de milioane de lei tăiaţi
  • Transporturi, peste 50 de milioane de lei tăiaţi

Reamintim că mai mulţi primari au acuzat Guvernul că la întocmirea legii bugetului le-au furat pur şi simplu din bani şi că, în condiţiile date, ei nu îşi vor putea acoperi cheltuielile.

"Din punctul meu de vedere, el este de vină. Da, el, domnul Dragnea, care îşi posta pe Facebook win win situation, 60% din PIB către primării, iar după aia ne-au furat banii pe primele 3 luni. Bugetele alocate au fost măcelărite, e inacceptabil, niciun guvern nu şi-a permis să facă", declara recent primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă.

"S-au transferat către primării toate cheltuielile de salarizare a asistenţilor sociali, a persoanelor cu dizabilităţi. Noi avem venituri mai mari cu 40 milioane lei faţă de cât am avut în 2018 din această sursă, care e principala sursă, cotă parte din impozitul pe venit, dar cheltuielile cu salarizarea asistenţilor sociali sunt cu 62 de milioane de lei mai mari, înseamnă un plus de 22 milioane lei povară pe bugetul local", spunea, la rândul său, primarul Timişoarei, Nicolae Robu.

La rândul său, Gabriela Firea, primarul general al Capitalei anunţa recent că la Primăria Capitalei e un deficit de 1 miliard de lei şi că, dacă nu mai sunt bani, "nu mai pot fi asigurate subvenţiile, iluminatul, să dotezi spitalele."

Redăm şi poziţia Primăriei Capitalei, făcută publică după ce în presă au apărut informaţii despre tăierile care se pregătesc:

"PMB: Rectificarea bugetului Capitalei - o consecinta a constructiei bugetului de stat. Domeniile prioritare si serviciile de utilitate publica nu vor fi afectate! Cresc sumele alocate sanatatii si subventiilor

In sedinta de Consiliu General din data de 26 iunie, pe ordinea de zi se afla si proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al municipiului Bucureşti pe anul 2019, fapt care a dat nastere in spatiul public la cele mai diverse speculatii si interpretari.

Pentru corecta informare a opiniei publice, Primaria Municipiului Bucuresti informeaza:

Avand in vedere ca pana la momentul prezentarii proiectului de rectificare a bugetului PMB, Primaria Capitalei nu a primit bani in plus de la Guvern, respectiv diferenta din cotele defalcate din impozitul pe venit (cca. 800 de milioane de lei) - pentru ca nu s-a realizat rectificarea bugetului de stat, este necesara rectificarea atat a unor venituri prognozate a fi incasate la bugetul Capitalei, cat si reducerea unor cheltuieli propuse a se realiza pe parcursul anului curent.

Subliniem faptul ca, prin aceasta rectificare bugetara, Primaria Capitalei depune toate eforturile pentru a asigura continuitatea serviciilor de utilitate publica (transport, iluminat, furnizare agent termic, sanatate etc.), NU efectueaza taieri de buget care pericliteaza buna functionare a orasului, ci, mai mult, prioritizeaza domeniile importante.

Subliniem faptul ca nu s-au taiat, asa cum se afirma public, bani de la "scoli, iluminat, alimentare cu apa" ci au fost pastrate in buget acele sume care pot fi cheltuite in exercitiul bugetar curent (pana la sfarsitul anului). Pe parcursul executiei bugetare sumele pot fi completate prin alte modificari/rectificari bugetare. (S-au avut in vedere stadiul lucrarilor de investitii, derularea procedurilor de achizitie publica etc.)

Concret, bugetul sanatatii nu este afectat ci, dimpotriva, va creste cu peste 51 de milioane de lei. De asemenea, creste si bugetul alocat subventiilor RADET cu peste 162 milioane lei, astfel incat furnizarea agentului termic sa nu fie afectata.

Primarul General a solicitat in repetate randuri suplimentarea bugetului Capitalei

Reamintim faptul ca, inca din luna februarie Primarul General, Gabriela Firea, tragea un semnal de alarma referitor la situatia financiara a Capitalei intr-o scrisoare deschisa si, ulterior, intr-o serie de conferinte de presa, respectiv reducerea cu 25 % a veniturilor pentru Primaria Capitalei, ca urmare a modului in care a fost construit bugetul de stat in anul 2019. La acea data nu au existat reactii ale persoanelor publice fata de decizia guvernamentala, desi urmarile erau previzibile: o prioritizare mai stricta, cu accent pe utilitati publice si investitii si o reanalizare a alocarilor in celelalte domenii.

Ulterior, in luna mai, Primaria Capitalei a solicitat Guvernului modificarea bugetului de stat la urmatoarea rectificare bugetara, in sensul suplimentarii bugetului PMB cu 800 de milioane de lei. Majorarea a fost solicitata nu ca o favoare, ci tocmai pentru ca Municipiul Bucureşti să fie tratat în mod egal cu alte unitati administrativ-teritoriale, si anume sa nu incaseze in acest an mai putin decat alocarea din anul 2018. Este vorba despre o diferenta de 393,5 de milioane de lei, la care se adauga suma de 415,8 miloane de lei – pentru acoperirea diferentei neincasate de Municipiul Bucuresti din impozitul pe venit, in anul 2019, pana in prezent, in comparatie cu incasarile de anul trecut.

Totodata, Primaria Capitalei a solicitat Guvernului, la acea data, imprumuturi din Trezoreria Statului pentru acoperirea unor domenii prioritare precum: subventia acordata bucurestenilor pentru energia termica, subventia pentru serviciul de transport public, investitii complementare si cheltuieli neeligibile aferente proiectelor finantate din fonduri europene si 4 dintre marile proiecte de investitii ale Capitalei.

Buget record pentru Teatrul Evreiesc de Stat

In ceea ce priveste informatiile aparute in spatiul public conform carora se taie 500.000 de lei de la bugetul Teatrului Evreiesc de Stat, va informam ca aceasta suma ar fi reprezentat doar 4% dintr-un buget record alocat acestei institutii.

Este regretabil faptul ca managerul acestei institutii alege sa se planga pe retelele sociale de faptul ca i s-a solicitat diminuarea cu 4% a unui buget de 12 milioane de lei - subventie de la bugetul Capitalei si ne exprimam nedumerirea ca aceasta luare de pozitie nu a existat atunci cand bugetul Primariei Capitalei (din care este subventionata si institutia pe care o conduce) a fost diminuat drastic prin legea bugetului de stat pe anul 2019.

Mai mult decat atat, acelasi manager nu a simtit nevoia sa anunte pe retelele sociale faptul ca incepand din anul 2016 institutia pe care o conduce a primit cele mai mari bugete din istoria institutiei!

Concret, daca in perioada 2009-2015, bugetul Teatrului Evreiesc era in jur de aproximativ 3,5 milioane lei, in perioada actualei administratii, 2016 pana in prezent, bugetul Teatrului Evreiesc a fost in crestere continua, ajungand sa fie de aprox. 4 ori mai mare! (2016 - 5,2 milioane lei; 2017 - 9,5 milioane lei; 2018 - 11 milioane lei; 2019 - 12 milioane lei!).

Subliniem totodata ca managerul unei institutii de cultura poate suplimenta bugetul institutiei pe care o conduce si din venituri proprii sau alte venituri - in completarea subventiei de la bugetul local!

De asemenea, mentionam faptul ca la rectificarea bugetului Capitalei NU se vor taia bani de la Teatrul Evreiesc.

In plus, reiteram faptul ca necesitatea ca institutiile din subordinea Primariei Capitalei sa reanalizeze obiectivele propuse in bugetul pe 2019 nu a fost comunicata respectivelor institutii de pe o zi pe alta, ci a fost comunicata oficial inca de la inceputul lunii iunie, avand in vedere ca este generata de cauze externe, si nu este o decizie a conducerii municipalitatii. Mai mult, comunicarile pe acest subiect au fost precedate de discutii cu reprezentantii subordonatelor, in care a fost prezentata si explicata situatia, asadar nu putem vorbi despre un tratament precum cel atat de plastic prezentat de managerul Teatrului Evreiesc de Stat.

Primaria Municipiului Bucuresti, in calitate de ordonator principal de credite, are posibilitatea de a propune atat reduceri cat si majorari de buget, in functie de situatiile specifice intervenite pe parcursul anului, cu toate acestea a aplicat principiul colaborarii si al dialogului in relatia cu institutiile subordonate si a tinut cont de raspunsurile acestora in pregatirea rectificarii bugetare. Este un tratament de care Capitala, la randul sau, nu a beneficiat la momentul elaborarii bugetului de stat, atunci cand nu a fost consultat de Guvern in privinta modului de alocare a sumelor pentru Municipiul Bucuresti."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne