Străzile din Japonia sunt extrem de curate. Iată de ce

Oraşul Tokyo este atât de curat încât are chiar spaţii aperte dedicate fumatului
Oraşul Tokyo este atât de curat încât are chiar spaţii aperte dedicate fumatului (screenshot tramite foto bordersofadventure.com)

Unul dintre lucrurile care surprind cel mai mult turiştii când ajung în Japonia este curăţenia extremă care poate fi observată în locurile private, dar mai ales în zonele publice. Japonia este una dintre cele mai curate ţări din lume, în ciuda numărului mare al persoanelor care circulă pe străzi în fiecare zi şi, probabil, a consumerismului excesiv din marile oraşe.

Oraşele sunt foarte curate, persoanele nu aruncă de obicei deşeuri pe jos, iar amenzile nu sunt foarte mari. Dar care este motivul principal? Pur şi simplu este o chestiune de educaţie şi conştientizare socială. Cetăţenii japonezi sunt educaţi de la o vârstă fragedă: în şcolile japoneze nu există persoane angajate special pentru curăţenie, elevii fac curăţenie în şcoală.

(screenshot tramite foto japonandmore.com)

Dar există mai multe motive pentru care oraşele japoneze sunt sau par extrem de curate. Iată câteva dintre ele:

Există puţini gunoieri, de fapt nici măcar nu sunt necesari

Spre deosebire de ţara noastră, unde vedem ghene de gunoi pe străzi sau în spatele blocurilor, pline de gunoi împrăştiat, de toate tipurile, în Japonia, ghenele sunt destul de rare iar coşurile de gunoi sunt plasate de obicei lângă automatele cu produse alimentare.

În pofida acestui fapt, deşeurile nu sunt o problemă în Japonia, întrucât locuitorii săi sunt obişnuiţi să ducă acasă gunoiul pe care îl produc pe stradă, şi ei înşişi îşi prelucrează deşeurile.

Fac curat în împrejurimile caselor şi la locurile de muncă

Acest lucru este aproape inexistent la noi şi se pare că se întâmplă doar în Japonia. De obicei, locuitorii fac curat în zona în care locuiesc şi, în plus, unii dintre lucrătorii companiilor private îşi dedică timpul liber pentru a face curăţenie în jurul clădirii firmei, pe trotuarul din faţă etc. De obicei o fac dimineaţa.

(screenshot tramite foto japonandmore.com)

Foarte exigenţi cu reciclarea

În ceea ce priveşte reciclarea gunoiului, cetăţenii japonezi ating perfecţiunea. Zilele de colectare a gunoiului reciclat sunt extrem de precise, la fel şi separarea şi gruparea deşeurilor cât mai corect. De fapt, pentru a se asigura că deşeurile sunt bine separat, în multe zone vecinii verificând gunoiul cunoscuţilor. Dacă nu se separă corect ziarele de reviste sau dacă nu se curăţă bine un borcan cu sos de soia înainte de a fi aruncat, un vecin s-ar putea să atenţioneze persoana care a greşit.

Grupuri voluntare şi comunitare pentru curăţenie

În Japonia există un număr mare de grupuri volutare pentru curăţenie, care se plimbă prin principalele artere ale oraşelor pentru a colecta acel puţin gunoi de pe străzi, lăsat în majoritatea cazurilor de turiştii străini. Pe de altă parte, unele comunităţi îşi organizează echipe de curăţenie dedicate îngrijirii zonei lor, remedierea şanţurilor etc.

Curăţenia în toate aspectele cotidiene

Curăţenia este aproape o obsesie pentru mulţi japonezi. Străinii care vizitează Ţara Crizantemelor sunt surprinşi nu numai de curăţenia străzilor dar şi a vehiculelor. Camioanele care transportă materiale pentru construcţii, în ciuda faptului că sunt toată ziua în noroi şi lucrează cu materiale murdare, de obicei pot fi văzute aproape imaculate. Acest lucru se datorează faptului că după fiecare zi de muncă, majoritatea lucrătorilor „rutieri” dedică un anumit timp pentru a-şi curăţa maşinile cu care lucrează, indiferent dacă sunt camioane sau taxiuri.

Un exemplu: iată cum arată un camion pentru colectarea gunoiului în Japonia.

(screenshot tramite foto nippon.com)

Surse: 8 reasons Japan is so clean; Japón desde el camión de la basura: una perspectiva privilegiada; Esta es la razón de porque las calles en Japón están casi siempre limpias; What is Tokyo Like? Things to Love About Japan’s Capital City

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură