Stela Macari, către procuratură: Preşedintele raionului Dubăsari a permis separatiştilor de la Tiraspol să ocupe trei sate

Locuitorii raionului Dubăsari nu pot circula liber întrucât forţele separatiste de la Tiraspol „se simt la ei acasă” după ce au instalat 37 de posturi militare nelegitime în Zona de Securitate sub pretextul pandemiei, afirmă Stela Macari.
Post de control dintre satele Cocieri şi Corjova - Transnistria
Post de control dintre satele Cocieri şi Corjova - Transnistria (gov.md)

Deputata Platformei DA Stela Macari a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă că preşedintele raionului Dubăsari Grigore Filipov contrar atribuţiilor sale funcţionale ar fi permis regimului separatist de la Tiraspol să ocupe satele Roghi, Vasilievca şi Corjova aflate sub jurisdicţia constituţională a Chişinăului.

Parlamentara a anunţat că a depus un denunţ la Procuratura Generală în privinţa lui Filipov întrucât acesta nu ar fi întreprins nicio măsură menită să menţină integritatea teritorială a R. Moldova, în special a localităţilor din raionul în care este preşedinte.

Astfel, până în prezent, dubăsărenii trec printr-o perioadă foarte tensionată, provocată intenţionat de către forţele separatiste de la Tiraspol, care „se simt la ei acasă” în contextul instalării celor 37 de posturi militare nelegitime în Zona de Securitate sub pretextul pandemiei.

Politiciana a subliniat că preşedintele raionului Dubăsari nu a sesizat şeful statului, inspectoratul de poliţie sau alte autorităţi competente privind asigurarea ordinii publice, înlăturarea obstacolelor create artificial pentru a îngrădi libera circulaţie şi alte drepturi constituţionale ale cetăţenilor din localităţile menţionate.

„Despre Igor Dodon şi docilitatea sa faţă de Putin cunoaştem demult, dar acum vedem cu câtă uşurinţă se transformă în sluga servilă a lui Krasnoselski! Şi nu de unul singur, ci „la pachet” cu Grigore Filipov, demnitarul care deţine şi aşa-zisa cetăţenie transnistreană şi care a jurat pe aşa-zisa ”constituţie” a Tiraspolului că va servi statul fantomă.

Este mai mult decât clar pentru toţi că Igor Dodon şi-a promovat în funcţii înalte doar persoane loiale regimului de la Kremlin (exemplul lui Filipov), inclusiv cu preţul ameninţării securităţii statului şi integrităţii teritoriale”, a conchis Stela Macari.

Potrivit deputatului Chiril Moţpan, Platforma DA a făcut şi anterior o declaraţie prin care a condamnat inacţiunile guvernului Chicu şi a cerut, între altele convocarea de urgenţă a unei şedinţe a Executivului pe subiectul posturilor instalate ilegal.

De asemenea, Platforma DA a solicitat aplicarea hotărârii Curţii Constituţionale din 02.05.2017 care a declarat Transnistria drept „teritoriu ocupat”, aceasta însemnând adoptarea unor alte măsuri faţă de regimul de la Tiraspol şi accelerarea politicilor de democratizare, decriminalizare şi demilitarizare a regiunii, condiţionând orice legături economice externe cu garanţii de protejare a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor R. Moldova în această regiune şi pe întreg teritoriul ţării, solicitările însă au fost lăsate fără răspuns de către autorităţile moldovene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe