Tiraspolul a inclus R. Moldova în lista „zonelor roşii” afectate de COVID-19, interzicând libera circulaţie. Misiunea OSCE îngrijorată

Sovietul Suprem de la Tiraspol
Sovietul Suprem de la Tiraspol (The Epoch Times Romania)

Tiraspolul a decis să includă Republica Moldova în lista „zonelor roşii” afectate de COVID-19 şi a cerut partenerilor internaţionali „să ofere ajutor urgent metodologic şi practic” Chişinăului, transmite Radio Europa Liberă.

Liderul administraţiei transnistrene, Vadim Krasnoselski, a declarat vineri, că libera circulaţie a cetăţenilor între cele două maluri ale Nistrului este complicată nu de poziţia Tiraspolului, aşa cum susţine Chişinăul, ci de „situaţia catastrofală privind răspândirea coronavirusului în Moldova”.

Administraţia de la Tiraspol a afirmat că mergând pe malul drept, „oamenii aduc din Moldova coronavirus în Transnistria” şi le-a propus celor care lucrează pe malul drept al Nistrului să plece din regiunea transnistreană şi să locuiască acolo unde muncesc.

Potrivit sursei citate, aproximativ 70 de persoane au blocat circulaţia pe podul către oraşul Rezina protestând astfel împotriva anulării de către autorităţile de la Tiraspol a permiselor de trecere a liniei administrative, care permiteau oamenilor să meargă la locurile de muncă, la tratament sau să-şi rezolve alte urgenţe pe malul drept al Nistrului.

Activistul local Ghenadie Ciorba a fost arestat pentru faptul că a transmis în direct pe pagina sa de Facebook întâlnirea protestatarilor cu şeful departamentului de interne Ruslan Mova, care le-a transmis manifestanţilor că „interesele lor personale” nu trebuie să împiedice administraţia să lupte cu coronavirusul. Alţi cinci participanţi activi la protestul de la Râbniţa au fost amendaţi.

Misiunea OSCE în Moldova şi-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la anularea inopinată de către partea transnistreană a permiselor pentru locuitorii de pe malul stâng de a călători pe malul drept.

„Acest pas are un impact grav asupra oamenilor şi afectează negativ consolidarea încrederii în procesul de reglementare. Avem nevoie de mai multă libertate de mişcare, nu de mai puţină”, a declarat şeful Misiunii OSCE, Claus Neukirch, menţionând că toate punctele de control create în legătură cu măsurile de carantină în Transnistria trebuie desfiinţate, odată ce situaţia legată de virusul Wuhan va fi sub control.

Vicepremierul pentru Reintegrare Cristina Leşnic a condamnat acţiunile autorităţilor transnistrene şi a cerut Tiraspolului să se abţină de la sancţionarea participanţilor la protestul de la Râbniţa, să lichideze posturile instalate ilegal şi să restabilească libera circulaţia pe ambele maluri ale Nistrului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe