Steinmeier cere Iranului şi grupului P5+1 să ajungă la un acord nuclear final

Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier
Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier (JUNG YEON-JE/AFP/Getty Images)

Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier susţine că Iranul şi grupul de ţări P5+1 (SUA, Marea Britanie, Rusia, China, Franţa şi Germania) trebuie să respecte acordul-cadru semnat în 2 aprilie în Lausanne pentru a se putea încheia un acord final privind programul nuclear iranian înainte de expirarea termenului limită autoimpus, 30 iunie.

“Ceea ce este important acum, în următoarele ore şi zile, este să finalizăm parametrii acordului-cadru din Lausanne într-un text pentru un acord final”, a declarat Steinmeier reporterilor duminică, înainte să plece spre Viena pentru a participa la negocierile dintre cele două tabere.

“Pare uşor, dar este un lucru dificil deoarece au loc încercări de a se aduce schimbări nu doar pentru a fi şi mai concreţi asupra parametrilor [acordului-cadru] dar şi pentru a aduce îmbunătăţiri unora dintre aceşti parametri dintr-un punct de vedere al Iranului”, a adăugat el.

El a subliniat faptul că Iranul şi cele şase puteri globale pot ajunge la o înţelegere politică asupra chestiunii nucleare dacă ambele tabere respectă textul stabilit în Lausanne.

Ministrul german de externe a declarat că toate părţile implicate în negocieri ar trebui să acţioneze constructiv şi să îşi manifeste disponibilitatea şi curajul de a ajunge la un acord final.

El a arătat înspre numeroasele conflicte din Orientul Mijlociu şi a declarat că o rezolvare a disputei nucleare “ar putea avea un efect pozitiv asupra rezolvării altor conflicte din regiune, conflicte precum cel din Irak şi Siria sau din alte ţări”.

Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif a purtat duminică la Viena discuţii separate cu secretarul de stat american John Kerry, ministrul britanic de externe Philip Hammond şi omologul său german Steinmeier.

Un purtător de cuvânt pentru delegaţia iraniană a declarat că Zarif a revenit duminică în Teheran dupa întâlnirea cu Kerry, în timp ce ceilalţi membri ai echipei de negocieri îşi vor continua munca asupra textului final al acordului.

Între timp, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano, s-a deplasat la Palais Coburg, locul de desfăşurare a discuţiilor nucleare iraniene şi a purtat sâmbătă discuţii cu Kerry şi cu ministrul francez de externe Laurent Fabius.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe