Hayden: Iranul are avantajul în runda finală a discuţiilor nucleare

Generalul în retragere Michael Hayden, care a lucrat în cadrul CIA şi NSA 13 iulie 2012 în Washington, DC. Hayden a declarat recent că Huawei este un risc de securitate pentru SUA
Generalul în retragere Michael Hayden, care a lucrat în cadrul CIA şi NSA 13 iulie 2012 în Washington, DC. Hayden a declarat recent că Huawei este un risc de securitate pentru SUA (Mark Wilson/Getty Images)

Fostul şef al CIA şi NSA Michael Hayden susţine că Iranul are avantajul în discuţiile finale dintre grupul de ţări P5 1 şi Teheran în privinţa programului său nuclear.

“Mă tem că iranienii au avantajul în acest moment”, a declarat duminică Hayden în cadrul unui interviu la Fox News. “Sper că aceasta nu este runda finală de discuţii.”

Iranul şi cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU – SUA, Rusia, China, Marea Britanie şi Franţa – plus Germania desfăşoară discuţii în Viena pentru a finaliza până în 30 iunie textul unui posibil acord în privinţa programului nuclear iranian.

Finalizarea acestui acord, la care Iranul a fost împins cu autorul sancţiunilor SUA, a fost amânată cu peste 18 an, când Barack Obama a acordat Teheranului prelungiri peste prelungiri pentru a ajunge la o înţelegere. Atitudinea laxă a Administraţiei americane în chestiunea dosarului nuclear al Iranului a atras nemulţumiri intense din partea Israelului, care urmăreşte cu îngrijorare înarmarea nucleară a duşmanului său declarat.

Secretarul de stat american John Kerry s-a întâlnit duminică cu ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif, după ce au avut o altă întâlnire în cursul zilei de sâmbătă.

Hayden a declarat că acordul propus nu face suficient pentru a restricţiona programul nuclear iranian.

“Îi scoatem de pe banca de pedepse pentru activităţile lor nucleare”, a declarat acesta. “Apoi ei vor fi liberi şi împuterniciţi să îşi desfăşoare toate celelalte activităţi ale lor în regiune”, a adăugat Hayden.

Ministrul iranian de externe a declarat sâmbătă reporterilor că este necesară în continuare depunerea unor eforturi intense pentru a se putea încheia un acord final.

“Suntem determinaţi să facem tot ce putem pentru a reuşi să ajungem la această piatră de hotar”, a declarat Zarif.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a accentuat sâmbătă natura paşnică a programului nuclear al ţării, susţinând că Republica Islamică nu a urmărit niciodată să obţină bombe atomice.

Cu toate acestea Teheranul nu a putut explica niciodată intenţia sa de a îmbogăţi uraniu la 20%, valoare mult peste cea necesară centralelor nucleare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe