Ştefan Gligor: Protestele în faţa instituţiilor pline cu demnitari - unica formulă corectă de protest

În contextul sabotării de către susţinătorii lui Ilan Şor a ultimelor conferinţe de presă ale opoziţiei, aceasta ar trebui deja să înveţe lecţia şi să ia măsuri de precauţie în momentul organizării unor evenimente, consideră Gligor.
Protest la Chişinău, împotriva invalidării alegerilor locale
Protest la Chişinău, împotriva invalidării alegerilor locale (Epoch Times România)

În aceste zile la Chişinău au loc tot felul de proteste. Unele sunt organizate de către Mişcarea de Rezistenţă Naţională ACUM, în spatele căreia se află partidele politice de opoziţie, PAS, Platforma DA şi PLDM, precum şi societatea civilă din Republica Moldova. Celelalte proteste sunt organizate împotriva opoziţiei, la sediile PAS şi Platforma DA, precum şi în locurile în care Mişcarea de Rezistenţă organizează conferinţe de presă, acestea fiind sabotate de susţinători ai Partidului Şor.

Acest lucru s-a întâmplat în decursul acestei săptămâni, în momentul în care mai multe persoane, care de obicei participă la protestele de susţinere a lui Ilan Şor, au blocat o conferinţă de presă organizată de către Comitetul de Rezistenţă Naţională ACUM.

Totodată, au urmat şi ameninţări deschise venite din partea lui Ilan Şor la adresa liderului PAS, Maia Sandu şi a preşedintelui Platformei DA, Andrei Năstase. „Veţi fi întâlniţi de oameni acolo unde nici nu vă veţi aştepta. Să ştiţi că începând de astăzi încep zilele negre pentru voi”, iar jurnaliştii care critică proiectele sale sociale vor avea de suferit atunci când el va ajunge la putere, lucru care potrivit acestuia s-ar putea întâmpla în curând.

În opinia directorului de programe al Centrului pentru Politici şi Reforme (CPR), Ştefan Gligor, Ilan Şor este un instrument al actualei guvernări. Dacă nu ar fi fost aşa, Şor demult ar fi stat la închisoare. În context, Gligor a subliniat că procesul de judecată împotriva lui Ilan Şor este în mod vizibil unul lejer, fapt ce îi permite să-şi desfăşoare activitatea politică, să racoleze oameni, să-i trimită la evenimentele organizate de opoziţia anti-oligarhică, antisistem, etc.

„Libertatea lui Şor este la dispoziţiea actualei guvernări, a Partidului Democrat care controlează sistemul de urmărire penală şi judecătoresc în mod integral şi el va face ceea ce este util şi necesar acestei guvernări. Mai mult decât atât, partidele noastre de opoziţie trebuie să ia măsuri de precauţie când organizează evenimente. Evenimentele şi conferinţe de presă trebuie să fie organizate pe un teren controlat de ei, nu pe un teren neutru unde poate veni oricine”, a declarat Ştefan Gligor în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV 8.

Ulterior, spicherul Parlamentului, Andrian Candu, a afirmat că toate aceste proteste organizate de opoziţie în jurul Parlamentului nu mai au rost pentru ca oamenii trebuie deja să înţeleagă că următoarele alegeri parlamentare vor avea loc în baza sistemului mixt şi că mai bine, pur şi simplu s-ar pregăti pentru ele. Cu toate că presiunea pusă pe mişcarea protestatară de la Chişinău pare a fi enormă, Gligor consideră că opoziţia şi societatea vor rezista.

„Când Andrian Candu spune că nu trebuie să faci ceva, eu cred că sunt suficiente temeiuri de a crede inversul. Când Andrian Candu spune că următoarele alegeri vor avea loc în baza sistemului mixt asta este ceea ce Andrian Candu şi alţi activişti ai Partidului Democrat îşi doresc. Când ei spun asta, noi trebuie să înţelegem doar un singur lucru: capcana este setată şi ei au nevoie doar de participarea opoziţiei”, a menţionat Ştefan Gligor.

Spicheri, deputaţi ordinari, angajaţi ai aparatului, toţi sunt oameni şi înţeleg ca şi-au trădat propriul popor, consideră Gligor, adăugând că atunci când oamenii vin în faţa Parlamentului şi le cer socoteală, să iasă să dea raportul, să facă ceva, asta este unica situaţie când ei iau oamenii în consideraţie întrucât „eu nu cred că un protest în faţa unei instituţii goale, într-o zi de odihnă, poate produce un impact în faţa unei guvernări atât de impenetrabile, tupeiste şi nesimţite faţă de noi ca cetăţeni”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe