Statuie a lui Lenin ridicată în vestul Germaniei

Statuie a lui V. I. Lenin
Statuie a lui V. I. Lenin (Captură Youtube)

Un nou monument controversat al unuia dintre cei mai mari criminali sovietici - Vladimir Ilici Lenin - a fost dezvăluit în Germania, sâmbătă, în cadrul unor proteste interne şi internaţionale.

La mai bine de 30 de ani de la debarcarea comunismului în blocul est european, Partidul Marxist-Leninist din Germania (PMLG) a instalat o statuie a lui Lenin în oraşul Gelsenkirchen din vestul Germaniei.

Câteva sute de persoane s-au adunat pentru ceremonie, marcată de fluturarea steagurilor roşii.

"Critica adusă capitalismului şi căutarea de alternative sociale este omniprezentă. Criticăm faptul că nu există o discuţie publică a socialismului ca alternativă", a declarat preşedintele MLPD, Gabi Fechtner.

Liderii comunişti au definit socialismul ca etapă premergătoare a instaurării comunismului, care ar fi trebuit să impună dictatura "proletariatului", să abolească sistemul de clase şi să naţionalizeze mijloacele de producţie, scopul declarat fiind obţinerea "paradisului pe pământ".

Conform Manifestului Comunist, scris de Karl Marx, unui dintre ideologii comunismului, revoluţia comunistă urma să fie violentă şi să distrugă "lumea veche". Promisiunea lui Marx a fost îndeplinită de discipolii săi, precum Lenin, responsabili a peste 100 de milioane de victime, campanii de ucideri în masă, tortură pe scară largă, pogromuri şi campanii de înfometare a populaţiilor subjugate.

În ciuda promisiunilor atrăgătoare, comunismul a adus doar crime, corupţie şi faliment economic.

Liderul PMLG afirmă că este prima astfel de statuie care a fost ridicată vreodată pe teritoriul fostei Germanii de Vest, la câteva decenii după ce statul comunist al Republicii Democrate Germane s-a prăbuşit împreună cu zidul Berlinului.

"Timpul pentru monumente ale rasiştilor, antisemiţilor, fasciştilor, anti-comuniştilor şi altor relicve ale istoriei a trecut", susţinea Fechtner într-o declaraţie anterioară, fără să amintească de nenumăratele crime comise în numele ideologiei comuniste.

"Lenin a fost un gânditor de-a lungul timpului său de importanţă istorică mondială, un luptător timpuriu pentru libertate şi democraţie."

Nu toţi locuitorii din Gelsenkirchen - un centru al fostei regiuni industriale şi miniere Ruhr - au fost de acord cu statuia de peste doi metri, produsă în 1957 în fosta Cehoslovacie.

"Lenin reprezintă violenţă, represiune, terorism şi suferinţe umane oribile", au spus reprezentanţii partidelor mainstream din cadrul consiliului raional din Gelsenkirchen-West, într-o rezoluţie adoptată la începutul lunii martie, potrivit MoscowTimes.

Consiliul „nu va tolera un astfel de simbol antidemocratic în raionul său”, a adăugat el, cerând ca „toate mijloacele legale” să fie utilizate pentru a bloca instalarea sa.

Însă, la sfârşitul lunii martie, o instanţă superioară din Muenster a respins încercarea de a opri ridicarea statuii.