China pierde controlul staţiei sale spaţiale, care se va prăbuşi pe Terra
alte articole
Staţia a fost lansată în 2011 şi trebuia să fie folosită pentru teste de întâlnire şi andocare în spaţiu în vederea perfecţionării a două sarcini esenţiale explorării spaţiale pe termen lung a spaţiului cu echipaje umane. Este o ambarcaţiune de 8 tone, cu un port la fiecare capăt pentru andocare. În 2013, trei astronauţi s-au aflat la bordul navei pentru a desfăşura experimente şi misiuni în spaţiu. Un an mai târziu, după ce nava şi-a finalizat călătoria planificată pentru doi ani, Administraţia Naţională Chineză a Spaţiului a decis să extindă misiunea. O declaraţie a acestei agenţii a susţinut în martie 2014 că nava se afla “în stare stabilă şi normală, toate sistemele operau normal, iar resursele consumabile acopereau nevoile unor sarcini viitoare”.
Dar, situaţia nu a rămas constantă. În 2016, mai mulţi oficiali au confirmat că staţia nu se mai află sub controlul lor şi că aceasta s-ar putea prăbuşi pe Pământ cândva în următorii doi ani, a raportat The Guardian. Agenţia chineză aparent a declarat Naţiunilor Unite că se aşteaptă ca staţia să cadă pe Pământ în intervalul octombrie 2017 - aprilie 2018. Când oficialii au raportat situaţia la ONU în luna mai, staţia se afla la o înălţime medie de 349 km şi continua să cadă.
Probabil staţia va arde în atmosferă într-o anumită măsură, dar nu se ştie cât de mult va rezista şi se va prăbuşi pe Pământ. “Majoritatea componentelor structurale ale Tiangong-1 vor fi distruse în timpul arderii în cursul reintrării. Probabilitatea de a pune în pericol şi de a provoca daune aviaţiei şi activităţilor terestre este foarte scăzută”, se afirmă în declaraţia agenţiei chineze, care a avut la bază calcule şi analize.
De asemenea, China a promis că va monitoriza îndeaproape procesul de reintrare în atmosferă şi va oferi informaţii actualizate. Motivul pentru care China are propriile ei staţii este din cauză că nu i se permite accesul la Staţia Spaţială Internaţională, acces de care se bucură alte ţări. Decizia a fost luată în 2011 după adoptarea unei legi care a împiedicat NASA să colaboreze cu programul spaţial chinez din cauza unor temeri legate de securitate.
Totuşi, agenţia spaţială chineză depune eforturi pentru a crea un sat lunar împreună cu Agenţia Spaţială Europeană. Cele două agenţii colaborează la planurile ce au fost confirmate în luna aprilie a acestui an.