Statele Unite boicotează Consiliul Drepturilor Omului al ONU. "Nu vom fi complicele unui organism ipocrit" (video)

Ambasadorul SUA la Naţiunile Unite Nikki Haley, împreună cu secretarul de stat Mike Pompeo
Ambasadorul SUA la Naţiunile Unite Nikki Haley, împreună cu secretarul de stat Mike Pompeo (Andrew Caballero-Reynolds / AFP / Getty Images)

Statele Unite şi-au anunţat marţi retragerea din Consiliul Drepturilor Omului al ONU, pe care administraţia preşedintelui Donald Trump l-a acuzat că serveşte drept platformă unor ţări precum China, Venezuela şi Cuba.

"Statele Unite se retrag oficial din Consiliul Drepturilor Omului al ONU", a notat ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, într-o declaraţie de presă.

Nikki Haley a avertizat încă de anul trecut că SUA se va retrage din acest Consiliu al Drepturilor Omului al ONU cu sediul la Geneva. După recentul anunţ, aceasta a explicat că în ultimele luni s-a întâlnit cu reprezentanţi a peste 125 de state membre, încercând să rezolve "cu bună credinţă" problemele organismului Naţiunilor Unite.

În declaraţia sa, ambasadoarea SUA a criticat aspru faptul că din Consiliu fac parte state precum China, Venezuela, Cuba sau Republica Democratică Congo, naţiuni care "nu respectă" drepturile omului. De asemenea, ea a mai notat şi "prejudecata cronică" a Consiliului contra Israelului.

"Sprijinim drepturile tuturor oamenilor de a avea libertatea pe care Divinitatea le-a dăruit-o, şi acesta este motivul retragerii noastre din Consiliul Drepturilor Omului al ONU, o organizaţie care nu este demnă de numele său", a reiterat ambasadoarea americană la Naţiunile Unite.

La momentul anunţului retragerii din Consiliu, a mai participat şi secretarul american de Stat, Mike Pompeo, care a salutat prestaţia ca ambasador la ONU a lui Nikki Haley şi a numit Consiliul un organism "ipocrit".

"Nu ne îndoim că a fost creat cu bună credinţă, dar trebuie să fim cinstiţi: Consiliul Drepturilor Omului al ONU este un slab apărător al drepturilor omului", a punctat Pompeo.

Sprijinim drepturile tuturor oamenilor de a avea libertatea pe care Divinitatea le-a dăruit-o, şi acesta este motivul retragerii noastre din Consiliul Drepturilor Omului al ONU, o organizaţie care nu este demnă de numele său

Retragerea din acest for este ultima denunţare de către SUA a angajamentelor multilaterale, după ce în ultimele luni au renunţat la acordul climatic de la Paris şi la acordul nuclear cu Iranul, a notat Pompeo, asigurând însă că administraţia Trump nu se opune colaborării cu instituţiile multilaterale, dar "nu va fi complice" al Consiliului Drepturilor Omului.

"Statele Unite, lider în plan mondial în ceea ce priveşte asistenţa umanitară, nu vor lua lecţii de la ipocriţi", a adăugat Pompeo.

Pe de altă parte, ONU, a reacţionat. Înaltul comisar pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad al Hussein, a calificat decizia SUA ca "dezamăgitoare, deşi nu chiar surprinzătoare".

"Dată fiind situaţia drepturilor omului în lumea actuală, SUA ar trebui să facă un pas înainte, nu unul înapoi", a arătat acesta.

La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, citat de purtătorul de cuvânt Stephane Dujarric, "ar fi preferat ca SUA să rămână în Consiliul Drepturilor Omului".