Statele arabe se întâlnesc pentru a da verdictul la răspunsul Qatarului privind ultimatumul

După ce a anunţat marţi noaptea că a primit un răspuns oficial din partea Qatarului la ultimatum, blocul de state arabe condus de saudiţi - care a suspendat legăturile cu Doha - se întâlneşte miercuri în Cairo pentru a anunţa verdictul.
Ministrul de externe al Qatarului, şeicul Mohammed bin Abdulrahman al-Thani.
Ministrul de externe al Qatarului, şeicul Mohammed bin Abdulrahman al-Thani. (Karim Jaafar/AFP/Getty Images)

Miniştrii de externe din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Bahrain vor discuta astăzi despre amplificarea, sau mai puţin probabil abandonarea boicotului impus Qatarului luna trecută. Boicotul a amplificat tensiunile într-o regiune cheie producătoare de petrol şi a neliniştit aliaţii strategi occidentali.

Grupul de state arabe a prezentat luna trecută Qatarului o listă cu 13 puncte şi a cerut acestuia să ofere un răspuns până la data de 2 iulie. Termenul limită a fost însă prelungit luni pentru 48 de ore. Printre cereri se numără suspendarea sprijinului financiar al Qatarului pentru terorism, închiderea reţelei de televiziune Al-Jazeera, suspendarea majorităţii legăturilor dintre Doha şi Teheran şi închiderea unei baze aeriene turceşti aflate pe teritoriul Qatarului.

De altfel, o serie de măsuri punitive suplimentare ar putea fi anunţate în urma întâlnirii de astăzi din Cairo după ce, luna trecută, grupul de state arabe a suspendat legăturile diplomatice şi comerciale cu Doha, acuzând-o că susţine terorismul.

Reuters a adăugat că redactorul publicaţiei al-Ittihad, care este asociat cu guvernul din Abu Dhabi, a scris într-un editorial că Doha “păşeşte singură în visele şi iluziile sale, departe de fraţii săi arabi din Golf”.

“Cetăţenii Golfului ar putea fi obligaţi să se pregătească psihologic pentru posibilitatea ca Golful să rămână fără Qatar”, a declarat redactorul publicaţiei al-Ittihad.

Detaliile răspunsului Qatarului la ultimatumul blocului ţărilor arabe nu au fost făcute publice. Dar, ministrul german de Externe Sigmar Gabriel, care susţine că a fost informat în privinţa acelui răspuns, a declarat marţi pentru Bloomberg că Arabia Saudită şi aliaţii săi probabil nu îl vor accepta. De fapt, sunt şanse ca impasul să se intensifice acum că firmele şi companiile saudite şi din Emirate renunţă la lanţurile lor de aprovizionare din Qatar, conform Bloomberg.

Ministrul de externe al Qatarului, şeicul Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, a declarat marţi la o conferinţă de presă comună cu omologul său german că răspunsul la cererile grupului de ţări arabe a fost transmis cu bunăvoinţă şi pentru a se găsi o soluţie constructivă, dar a insistat că Doha nu va face compromisuri în privinţa suveranităţii sale. La rândul lor, oficialii statelor din Golf au declarat că cererile lor nu sunt negociabile, semnalând posibilitatea aplicării de noi sancţiuni – precum o eventuală expulzare din Consiliul de Cooperare din Golf dacă răspunsul său la lista celor 13 cereri nu este considerat satisfăcător.

Qatarul a declarat că grupul de ţări arabe doreşte să îi limiteze libera exprimare şi să îi controleze politica externă, adăugând că cele 13 cereri sunt atât de dure încât parcă sunt create pentru a fi respinse. Doha şi-a dezvoltat semnificativ profilul internaţional în ultimii câţiva ani, obţinând venituri uriaşe din exportul de gaze şi dezvoltându-şi economia cu proiecte de infrastructură ambiţioase. Qatarul va găzdui Campionatul Mondial de Fotbal în 2022.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe