Senator american va bloca vânzările de arme către statele din Golf din cauza disputei lor cu Doha

Preşedintele Comisiei pentru Relaţii Externe din Senatul SUA a declarat luni că va bloca orice vânzare viitoare de arme către Arabia Saudită sau alte state arabe din Golful Persic până când acestea îşi vor rezolva disputa cu ţara vecină Qatar.
Senatorul republican american Bob Corker.
Senatorul republican american Bob Corker. (Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a semnat recent un acord cu saudiţii pentru vânzarea unui pachet de arme în valoare de 110 miliarde dolari şi a încheiat acorduri similare cu alte state din Consiliul de Cooperare din Golf – inclusiv Qatarul – dar aceste acorduri trebuie să primească acceptul preşedintelui puternicei Comisii pentru Relaţii Externe înainte să poată fi finalizate.

Senatorul republican Bob Corker, preşedintele Comisiei, a scris într-o scrisoare adresată secretarului de stat Rex Tillerson că se va abţine să aprobe orice alte acorduri viitoare pentru arme deoarece disputele recente din regiunea Golfului Persic “nu servesc decât la subminarea eforturilor de luptă [împotriva Statului Islamic] şi de contracarare a Iranului”.

După ce au convenit, la un summit la care a participat luna trecută împreună cu Trump, să combine eforturile în lupta împotriva terorismului, statele din Golf “au ales să alunece în conflict” în schimb, a adăugat Corker.

Consiliul de Cooperare din Golf include Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Bahrain – care, împreună cu Egiptul, au impus o blocadă asupra Qatarului pentru presupusul său suport acordat terorismului – precum şi Kuweit şi Oman, care nu au luat partea nimănui în această dispută şi urmăresc să o medieze.