Saudiţii şi aliaţii lor arabi prelungesc ultimatumul acordat Qatarului cu 48 de ore

Arabia Saudită şi aliaţii săi arabi au convenit să ofere Qatarului 48 de ore pentru a respecta solicitările, după ce Doha a prezentat un răspuns la ultimatumul cu 13 puncte, potrivit televiziunii de stat saudite.
Capitala Qatarului, Doha.
Capitala Qatarului, Doha. (Getty Images)

Canalul de televiziune Al-Arabiya a declarat luni dimineaţă că acordul pentru prelungirea termenului limită a avut loc ca răspuns la cererea emirului din Kuweit, care a acţionat ca mediator în disputa dintre Qatar, pe de o parte, şi Arabia Saudită, Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite şi alţii, pe de altă parte.

Saudiţii şi aliaţii lor au suspendat toate legăturile diplomatice şi cele privind călătoriile cu Doha, acuzând Qatarul că susţine terorismul şi este prea apropiat de Iran. Guvernul din Qatar a negat acuzaţiile.

Grupul de ţări arabe au prezentat o listă cu 13 puncte şi au impus un termen limită până la miezul nopţii de 2 iulie pentru ca Doha să accepte, ameninţând că vor aplica şi alte sancţiuni dacă nu vor primi un răspuns.

Dintre solicitările respective fac parte apeluri pentru suspendarea sprijinului financiar pentru terorism, închiderea reţelei de televiziune Al-Jazeera, suspendarea majorităţii legăturilor cu Iranul şi închiderea unei baze aeriene turceşti aflate pe teritoriul Qatarului. În schimb, respectivele state arabe au promis că vor pune capăt boicotului regional asupra micului stat din Golful Persic.

Emirul Kuweitului, şeicul Sabah al-Ahmad al-Sabah, a declarat luni dimineaţa că a primit răspunsul oficial al Qatarului şi a cerut imediat naţiunilor arabe să prelungească termenul limită cu 48 de ore.

Emirul nu a indicat natura răspunsului, dar în timpul unei vizite efectuate în 1 iulie la Roma, ministrul de Externe al Qatarului, şeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani a respins din nou cererile ca fiind un atac la suveranitatea ţării sale.

Qatarul a adăugat că este pregătit să discute problema cu vecinii săi arabi în circumstanţe potrivite.

Printre măsurile suplimentare pe care le-ar putea lua grupul de ţări arabe împotriva Qatarului ar fi suspendarea acestuia din Consiliul de Cooperare din Golf, care este aliat cu SUA. Consiliul include Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Qatar, Kuweit şi Oman.

Departamentul de Stat al SUA a susţinut rolul Kuweitului în rezolvarea disputei şi a cerut tuturor părţilor implicate să manifeste cumpătare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe