Qatarul transmite răspunsul la cererile saudiţilor şi ale aliaţilor săi arabi

Ministrul de Externe al Qatarului a ajuns luni în Kuweit cu răspunsul scris la cererile lansate de patru naţiuni arabe, care au boicotat micul stat din Golf.
Capitala Qatarului, Doha.
Capitala Qatarului, Doha. (Getty Images)

Kuweitul acţionează ca mediator în criza dintre Qatar, pe de o parte, şi Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Egipt, pe de altă parte.

Scrisoarea a fost trimisă la scurt timp după ce respectivele naţiuni arabe au prelungit duminică, cu 48 de ore, un termen limită pentru ca Doha să se conformeze cererilor lor.

Dar încă nu se cunoaşte conţinutul scrisorii Qatarului.

Chris Doyle, director al Council for Arab-British Understanding, a declarat pentru Sky News: “Este o listă de cereri ciudată, pentru că, în esenţă, ar însemna ca Doha să devină un stat vasal al Arabiei Saudite.

“Ar însemna ca [Doha] să renunţe la politica sa externă, să capituleze şi să închidă organizaţiile sale media – nu doar Al Jazeera – şi pur şi simplu nu există nicio cale ca acest lucru să se întâmple.

“[Doha] nu va închide, de asemenea, nici baza militară turcă din Qatar. Vreau să spun că alte state din regiune au astfel de baze”.

Luni, reţeaua de televiziune Al Jazeera, cu sediul în Doha, a răspuns în direct cererii de a fi închisă.

Sub hashtagul #DemandPressFreedom, reţeaua a transmis un mesaj video.

“Celor care cer ca Al Jazeera să fie închisă şi dreptul oamenilor de a şti adevărul să fie suprimat, le spunem că şi noi avem cereri”, se spune în mesaj.

“Cerem ca jurnaliştii să poată lucra liberi şi fără intimidări şi ameninţări."

“Cerem ca diversitatea gândirii şi a opiniei să fie preţuite, să nu existe teamă. Cerem ca publicul să aibă acces la informaţii imparţiale”.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul şi Egiptul au impus sancţiuni economice şi diplomatice împotriva Qatarului la sfârşitul lunii trecute, acuzându-l că susţine terorismul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe