Standul de dar se caută la design. Maria Grapini: România să nu se mai facă de râs

Vicepreşedintele PC, Maria Grapini.
Vicepreşedintele PC, Maria Grapini. (www.mariagrapini.ro)
Epoch Times România
28.09.2013

Ministrul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini nu doreşte ca România să îşi facă anti-reclamă în afara ţării, prezentându-se nepregătită la târgurile internaţionale de profil doar pentru că standul este gratuit. Doamna Grapini a declarat: "Dacă ne ducem şi primim bătaie, cum am primit la Paris, este o contrareclamă".

Maria Grapini a participat vineri la o întâlnire a Asociaţiei Naţionale a Staţiunilor Turistice şi ai Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România de la Băile Tuşnad, unde a expus schimbările pe care le va impune ministerul operatorilor din turism astfel încât România să nu se mai facă de râs la târgurile internaţionale de resort, cum s-a făcut la "Internaţional French Travel Market" de la Paris.

Grapini a explicat că se gândeşte să impună noi proceduri astfel încât firmele care participă la manifestări internaţionale de profil ca reprezentanţi oficiali ai ţării, să fie obligate să prezinte din timp ministerului "asamblul târgului", respectiv designul standului ce ne va reprezenta etc.

"Noi avem nişte târguri pe care le plătim ca stand. Aici trebuie să vă spun un lucru foarte franc. Dacă ne ducem şi primim bătaie, cum am primit la Paris, este o contrareclamă şi nu este o îmbunătăţire a imaginii. Eu nu mai vreau să spună agenţii sau firme din domeniul turismului: «ne ducem cu orice preţ la un târg internaţional doar pentru că e gratuit standul». O să vreau (...) ca orice târg extern care se formează, dacă este sub pavilionul României şi este stand naţional, dinainte să văd designul, cum arată aranjamentul în stand. Pentru ca ministerul este bătut şi România este bătută acum, cu tot scandalul ăsta, dar amenajarea standului şi-o face fiecare firmă, fiecare expozant. Noi o să băgăm în procedură să avem ansamblul târgului dinainte", a afirmat Maria Grapini.

Maria Grapini a mai vorbit şi despre actualul brand de turism al ţării, celebra frunzuliţă verde a Elenei Udrea. România trebuie să se mai folosescă încă doi ani actualul brand, "timp în care aşteaptă studiul de impact referitor la rezultatele promovării ţării sub acest brand", a declarat ministrul.

"Deocamdată, nu avem un feed-back extraordinar pe acest brand de turism", a afirmat Grapini, adăugând că aşteaptă implicarea asociaţiilor, dar şi a specialiştilor în promovarea produselor turistice.

Cât despre planuri de viitor, Grapini intenţionează să apeleze la "cei mai buni" specialişti pentru a promova imaginea ţării în exterior:

"Am purtat o discuţie cu cel mai bun în ştiinţa brandului, Aneta Bogdan, şi foarte inteligent mi-a spus: «dacă faceţi, într-adevăr, o grafică pentru balnear şi va fi foarte penetrantă, va duce mult mai mult turistul spre produsul turistic decât ceva făcut la general, care nu sugerează tot ce avem noi ca potenţial». Şi atunci, aştept implicarea şi în cadrul parteneriatului, să facem - asociaţiile profesionale, împreună cu acei specialişti - această marcare a brandurilor", a conchis Grapini.

Nefericitul eveniment care a determinat-o pe Grapini să impună reguli noi pentru operatorii din turism este recentul "feed-back" negativ de care s-a "bucurat" România după participarea la "Internaţional French Travel Market", unul dintre cele mai importante evenimente de profil de pe continent, care s-a încheiat vineri, la Paris.

Conform Business Magazin, România a avut unul dintre cele mai neatractive standuri în cadrul manifestării. Frumuseţile ţării noastre au fost promovate doar de 5 afişe lipite pe pereţi, în timp ce mai puţin de zece persoane au împărţit câteva hărţi şi pliante despre ţara noastră. În comparaţie cu fastul şi măreţia standurilor în care expozanţii vecini, Grecia, Turcia, Cipru şi-au aşteptat vizitatorii, impresia lăsată de România nu a fost nici pe departe una care să îi atragă pe turişti. Standul nostru, în care nu s-au investit mai mult de câteva sute de euro şi slaba prestaţie sub sloganul "Explorez les jardins des Carpates" au făcut ca presa franceză să catalogheze prezenţa României drept una dintre cele mai neatractive de la târg.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor