SRI: În România, nu au fost identificaţi extremişti fideli ai ISIS

România nu este o rută principală pentru luptătorii europeni care pleacă în Siria şi Irak, transmite SRI, precizând că în România nu au fost identificate cazuri de aşa-zişi "lupi singuratici", cu alte cuvinte persoane radicalizate, gata să răspundă apelurilor făcute de liderii ISIS.
SRI
SRI (Epoch Times România)

Aşa-numiţii lupi singuratici care au pus la cale atentate teroriste reprezintă o problemă majoră iar Franţa, Germania, Marea Britanie sunt doar câteva dintre ţările în care extremişti fideli ai organizaţiei Stat Islamic au comis atacuri sângeroase. În România nu au fost însă identificate astfel de persoane radicalizate, dar ţara noastră rămâne o rută secundară de tranzit pentru lupătorii europeni care pleacă în Siria şi Irak, precizează Serviciul Român de Informaţiiîntr-un răspuns către digi24.ro

"Fenomenul actorilor singulari, alături de cele ale "foreign fighters" (n.r. luptători străini) şi "returnees" (n.r. luptători întorşi), rămâne o problemă majoră, în special ca urmare a campaniei propagandistice a Daesh (în mod special cea derulată în mediul virtual) şi a îndemnurilor repetate la jihad individual în Occident, care au amplificat riscul unor acţiuni de tipul "solo terrorism" , anunţă SRI.

De asemenea, specialiştii avertizează că recentele atacuri din Europa au fost rezultatul unor acţiuni de propagandă pe internet. Totul a început în luna mai printr-un apel la violenţă transmis de Abu Mohamad al Adnani, purtătorul de cuvânt al ISIS.

Conform sursei citate, în ultimele luni, experţii antitero au încercat să creeze un profil exact acestui tip de luptător fundamentalist. Potrivit acestora, atacatorii care acţionează singuri în Europa sunt şi dintre aceia care nu au reuşit să plece în Siria şi Irak pentru a se alătura organizaţiei teroriste Stat Islamic. Cum din varii motive nu au reuşit, atunci fac ceva acasă.

Articolul integral poate fi citit aici