Riadul se oferă să ajute la identificarea unor complici ai atentatorilor terorişti din Germania

Atentatele teroriste din Bavaria ar fi fost dirijate din Arabia Saudită, potrivit unor informaţii publicate de revista germană Spiegel. În mod suprinzător, Casa Regală saudită se oferă acum să ajute la investigarea acestora.
Locul atacului cu bombă în oraşul Ansbach, Germania, 24 iulie 2016.
Locul atacului cu bombă în oraşul Ansbach, Germania, 24 iulie 2016. (Captură Foto)

Autorităţile saudite le vor ajuta pe cele germane să-i caute pe cei care i-au dirijat pe atentatorii din Würzburg şi Ansbach. ”Împreună vom face totul pentru a clarifica ce a fost în spatele atentatelor”, a declarat un oficial saudit.

Oferta de cooperare vine după ce, potrivit Spiegel, s-au găsit probe că atentatorul din Ansbach, care s-a aruncat în aer, şi refugiatul afgan care a atacat mai multe persoane cu un topor într-un tren regional în Würzburg primeau indicaţii pe chat de la jihadişti ISIS, iar investigaţia ar duce la un număr de telefon din Arabia Saudită.

Investigatorii bănuiesc că cei doi atentatori au primit constant indicaţii de la membri ISIS. Pe chat-ul atentatorului din Ansbach au fost găsite îndemnuri ca Mohammed Daleel să mai comită şi alte atentate.

Atentatorul afgan Riaz Khan Ahmadzai, în vârstă de 17 ani, primise şi el ordine să intre în mulţime cu o maşină, dar a refuzat pe motiv că nu are carnet. În schimb, el s-a angajat să urce în tren şi să-i atace pe primii călători pe care-i va întâlni cu toporul.

Ziarul Sueddeutsche Zeitung a publicat detalii privind chat-urile atentatorilor, arătând că atentatorul de la Ansbach s-a oferit şi a fost instructat, pe chat, până în momentul în care a detonat bomba.

Faptul că Riadul se pronunţă atât de rapid în legătură cu suspiciuni că atentate teroriste ar fi fost dirijate în Europa de pe teritoriul saudit este neobişnuit. În general, dinastia Saud a ignorat reclamaţiile occidentalilor că nu face destul pentru combaterea terorismului global.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe