Spital german: Liderul opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi, prezintă semne de otrăvire

Liderul dizident rus Alexei Navalnîi, 16 octombrie 2013
Liderul dizident rus Alexei Navalnîi, 16 octombrie 2013 (VASILY MAXIMOV / AFP / Getty Images)

Un examen clinic al liderului opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi, aflat în comă indusă medical într-un spital german, după ce starea sănătăţii sale a devenit critică în timpul zborului cu un avion din Siberia, a găsit indicii de otrăvire, a declarat luni spitalul Charite din Berlin.

Navalnîi, un critic al preşedintelui rus Vladimir Putin, s-a îmbolnăvit în timpul unei deplasări în Siberia, joi, şi a fost transportat aerian în Germania pentru tratament sâmbătă.

„Echipa de medici a examinat pacientul în detaliu după sosirea sa. Rezultatele clinice indică otrăvire cu o substanţă din grupul de substanţe active numite inhibitori de colinesterază, a declarat spitalul într-un comunicat.

Navalnîi este încă în comă indusă la unitatea de terapie intensivă a spitalului. „Starea sănătatii lui este gravă, dar în prezent viaţa lui nu este în pericol”, se arată în declaraţie.

Medicii au declarat că substanţa găsită în corpul lui Navalnîi nu era încă cunoscută, dar era un inhibitor de colinesterază. Ei au început o altă analiză aprofundată, adăugând că efectul substanţei toxice în organism a fost dovedit de mai multe ori de laboratoare independente.

Navalnîi este acum tratat cu atropină, dar rezultatul rămâne incert, întrucât efectele pe termen lung, în special cele pentru sistemul nervos, nu pot fi excluse în acest moment, se arată în comunicat.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat luni, că autorităţile l-au plasat pe Navalnîi sub pază în spital după ce s-a stabilit că a fost otrăvit cel mai probabil în timp ce făcea campanie în Siberia.