Navalnîi captiv în Omsk. Germanii au trimis un avion pentru a-l lua la tratament în Berlin. Rusia îl îmbrăţişează strâns

Alexei Navalnîi
Alexei Navalnîi (Getty Images)

Un avion german a ajuns, vineri dimineaţă, în oraşul siberian Omsk, pentru a-l transfera pe cunoscutul dizident rus Alexei Navalnîi la un spital din Berlin.

După o aterizare forţată a avionului cu care călătorea, Alexei Navalnîi a fost transportat de urgenţă la spital prezentând simptome de otrăvire.

Cazul lui Navalnîi, care a ţinut prima pagină a ziarelor, a luat o întorsătură bizară vineri, după ce medicii ruşi au refuzat să-l lase să plece în Germania, pe motiv că transportul lui i-ar pune viaţa în pericol.

Kira Yarmiş, secretara de presă a lui Navalnîi, afirma că se trage de timp până dispar urmele otrăvirii acestuia.

În primele ore ale dimineţii de vineri, un avion la bordul căruia se afla o echipă de medici a decolat din Nuremberg, cu destinaţia Omsk, pentru a-l aduce pe Navalnîi la Berlin, la spitalul Charite, care este pregătit să-l trateze, potrivit presei germane.

Jaka Bizilj, fondatorul ONG-ului german Cinema for Peace Foundation, a declarat pentru Bild: ”Avionul se află în zbor, avem toate documentele necesare şi sperăm că Alexei va fi pregătit pentru transport mâine dimineaţă, astfel încât să-l putem duce la Berlin”.

Kira Yarmiş declasare anterior că se teme că reprezentanţii spitalului rus ar putea bloca procedurile de mutare în străinătate ale cunoscutului opozant al regimului Vladimir Putin.

”Cerem conducerii spitalului în care se află Alexei să nu blocheze obţinerea tuturor documentelor pentru transferul său”, a spus ea într-o declaraţie video făcută joi noapte.

Alexei Navalnîi, un critic vehement al preşedintelui Vladimir Putin, se află în comă într-un spital din Siberia.

Se crede că celebrul dizident a fost otrăvit prin punerea unei substanţe toxice în ceaiul care i-a fost servit înainte de îmbarcare.

Cazurile de otrăvire legate de Rusia sunt foarte frecvente. Alexei Litvinenko, fost ofiţer al serviciilor ruse, a fost otrăvit cu poloniu 210 la începutul anilor 2000, declanşând un scandal de proporţii internaţionale, care nu s-a stins nici acum. Viktor Iuşcenko, fost preşedinte al Ucrainei, a fost otrăvit cu dioxină în campania electorală, scăpând cu greu cu viaţă şi rămânând desfigurat.

Preşedinţia Rusiei a comunicat că medicii depun toate eforturile pentru salvarea lui Alexei Navalnîi. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că ipoteza otrăvirii va trebui confirmată de analizele medicale, precizând că va fi aprobat transferul lui Navalnîi la un spital din străinătate, dacă familia lui va cere acest lucru.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe