Alexei Navalnîi acuză Rusia într-un tribunal european de spălare de bani

Liderul opoziţiei ruse Alexei Navalnîi
Liderul opoziţiei ruse Alexei Navalnîi (Getty Images)

Liderul opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi, a depus vineri o plângere împotriva Rusiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a contesta o anchetă de spălare a banilor, despre care afirmă că a fost deschisă pentru a-l reduce la tăcere.

Anchetatorii ruşi au deschis cazul împotriva Fundaţiei Anticorupţie a lui Navalnîi în august anul trecut, după ce criticul Kremlinului a chemat oamenii să participe la mitingurile din vară, care au devenit cea mai mare mişcare de protest din Moscova în ultimii ani.

Marţi, Navalnîi, cel mai de seamă politician al opoziţiei din Rusia, a declarat că i-au fost îngheţate şi golite conturile bancare personale, precum şi cele ale membrilor de familie apropiaţi.

„M-am confruntat în repetate rânduri cu persecuţii din partea autorităţilor ruse pentru activităţile mele politice”, a spus Navalnîi în timpul unui discurs ţinut la Centrul European de Sprijin pentru Drepturile Omului, care îl reprezintă în acest caz.

Plângerea a fost depusă de Navalnîi şi de mai mulţi aliaţi ai săi vineri, a declarat purtătorul de cuvânt al acestuia, Kira Yarmysh.

„Percheziţii interminabile, confiscarea echipamentelor şi îngheţarea conturilor bancare interferează foarte mult cu activităţile noastre”, a afirmat Navalnîi.

În septembrie, autorităţile ruse au efectuat percheziţii de masă în casele şi birourile susţinătorilor lui Navalnîi. În decembrie, autorităţile au pătruns în sediul lui din Moscova, trăgându-l pe Navalnîi cu forţa şi confiscând computere şi dispozitive electronice.

Ministerul Justiţiei din Rusia, în octombrie, a etichetat oficial grupul anticorupţie al lui Navalnîi „agent străin”, plasându-l pe lista entităţilor care pot fi supuse unor controale la faţa locului.