Spionajul britanic consideră Israelul o ameninţare pentru Orientul Mijlociu, arată documente divulgate de Snowden

Conform unor documente dezvăluite de Edward Snowden, serviciile britanice de informaţii au spionat diplomaţi şi oficiali militari israelieni în perioada 2008-2009, au susţinut săptămâna trecută ziarul francez Le Monde şi cel israelian Haaretz.
(Captură Foto)

Unul dintre documentele din 2009 a susţinut că “aparatul de spionaj şi colectare de informaţii GCHQ al Marii Britanii a definit Israelul drept o ‘ameninţare reală’ pentru Orientul Mijlociu”.

“Israelienii constituie o ameninţare reală pentru securitatea regională, în special din cauza poziţiei pe care o are ţara în privinţa Iranului”, a precizat documentul respectiv.

Agenţia britanică de spionaj (GCHQ) a colectat date legate de “oficialul numărul doi în Ministerul israelian de Externe”, care nu a fost numit de ziarele Le Monde şi Haaretz. Cele două organizaţii media au mai precizat că Marea Britanie a colectat informaţii despre Autoritatea Palestiniană.

GCHQ a spionat telefonul preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, în decembrie 2008, cu câteva săptămâni înainte ca Israelul să lanseze o ofensivă în ianuarie 2009.

În plus, GCHQ a monitorizat emailurile trimise între ambasadorii israelieni în Kenya şi Nigeria şi compania de apărare privată israeliană Ophir Optronics.

În cei doi ani, Marea Britanie i-a spionat pe secretarul general al Organizaţiei de Eliberare a Palestinei şi câteva delegaţii diplomatice palestiniene, inclusiv pe fostul premier palestinian Ahmei Qurei şi pe dr. Ahmad Tibi, un parlamentar israeliano-palestinian.

Documentele au fost publicate de fostul contractor al NSA Edward Snowden, în vârstă de 33 de ani, care este căutat în SUA şi acuzat pe baza legii americane a spionajului, Espionage Act, după ce a divulgat mii de documente secrete în 2013 privind aparatul masiv de supraveghere şi monitorizare a datelor private folosit de NSA după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.