Descoperirea buricului / GCHQ: “Internetul lucrurilor” expune Londra la atacuri teroriste

Şeful Agenţiei britanice de informaţii şi securitate şi-a manifestat îngrijorarea cu privire la atacurile cibernetice comise de terorişti împotriva principalelor oraşe din Marea Britanie, cum ar fi Londra.
Directorul GCHQ Robert Hannigan.
Directorul GCHQ Robert Hannigan. (Captură Foto)

Directorul Agenţiei britanice de informaţii şi securitate (GCHQ), Robert Hannigan, a făcut remarci privind atacurile cibernetice comise de terorişti într-o apariţie publică, ceea ce se întâmplă foarte rar, la festivalul Cheltenham Science, a raportat miercuri ziarul The Telegraph.

Hannigan a făcut referire la aşa zisul “Internet al lucrurilor”, susţinând că legătura online între mai multe obiecte fizice - precum automobile, dispozitive şi instalaţii în gospodării - face ca oraşele să fie mult mai vulnerabile în faţa terorismului cibernetic.

El a avertizat că în prezent sunt dezvoltate programe cibernetice de către unele state şi grupuri teroriste cu scopul de a ataca Marea Britanie.

“La un moment dat vor obţine capabilitatea. Există în mod sigur anumite state şi grupuri care au intenţiasă facă acest lucru – grupuri teroriste, de exemplu – care nu au nicio limită când vine vorba de pierderea vieţii [umane]”.

Hannigan părea, de asemenea, să favorizeze supravegherea activităţii pe Internet de către serviciile de informaţii, susţinând că acest lucru a rezultat în dejucarea a şapte atacuri în ultimele 18 luni.