Spania: Proteste catalane la partida de fotbal El Clasico

Manifestant catalan în timpul unui protest în faţa stadionului Camp Nou din Barcelona, 18 decembrie 2019
Manifestant catalan în timpul unui protest în faţa stadionului Camp Nou din Barcelona, 18 decembrie 2019 (Getty Images)
Andrei Popescu
19.12.2019

Protestatarii s-au confruntat cu poliţia la tradiţionalul El Clasico - meciul de fotbal dintre echipele Barcelona şi Real Madrid -, ce a avut loc, miercuri, pe Camp Nou în Barcelona.

Pe stadionul Barcelonei, mii de fani au ţinut pancarte prin care cer guvernului spaniol să stabilească o rundă de „convorbiri” cu liderii care solicită independenţa catalană.

Meciul fusese amânat în luna octombrie din cauza protestelor ce au avut loc după ce Curtea Supremă a Spaniei a condamnat nouă lideri separatişti catalani la ani grei de închisoare - până la 13 ani - pentru rolul acestora în dosarul referendumului separatist interzis şi a declaraţiei de independenţă care a urmat scrutinului în 2017.

Mulţi fani ai Barcelonei şi alţi protestatari solicită să se organizeze un referendum legal privind independenţa Cataloniei şi separarea de Spania.

Între timp, mii de protestatari purtând steaguri separatiste catalane s-au adunat în afara stadionului, scandând „Independenţă” şi „Prizonierii politici liberi”. Au făcut baricade improvizate în mijlocul străzii şi apoi le-au dat foc după ce poliţia a ajuns în zeci de autoutilitare, potrivit unui reporter AFP aflat la faţa locului. Protestatari mascaţi au dat foc la coşuri de gunoi şi au aruncat cu sticle în poliţişti, care au răspuns cu gloanţe neletale.

Circa 50 de persoane au fost uşor rănite în confruntări, dintre care opt au fost transportate la spital pentru îngrijiri suplimentare, au declarat serviciile locale de urgenţă.

La finalul meciului, Barcelona - Real Madrid, care s-a încheiat cu scorul 0-0, spectatorii au fost anunţaţi prin staţie să nu părăsească arena prin zona de sud din cauza incidentelor de pe străzi, iar echipa Real Madrid a aşteptat instrucţiunile oamenilor de ordine pentru a reuşi să plece de la stadion.

Calmul a revenit pe stradă, în timp ce fanii au început să părăsească stadionul la finalul meciului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor