Catalani separatişti blochează un punct de trecere între Franţa şi Spania

(JOSE JORDAN / AFP / Getty Images)

Sute de protestatari pro-independenţă ai Cataloniei au blocat luni un punct de frontieră pe autostrada AP-7, care face legătura între Catalonia şi Franţa, oprind traficul pe ambele sensuri în ziua d e după alegerile parlamentare din Spania.

În jurul orei 8 GMT, autostrada - o importantă rută de camioane din Franţa spre sudul Spaniei - a fost tăiată în punctul de frontieră al La Jonquera, cu protestatari pe partea franceză şi de cea spaniolă.

Traficul a fost redirecţionat către un alt drum mai mic, în timp ce protestatarii au instalat bariere de beton pe autostradă şi au creat o scenă pentru concerte.

Catalonia a fost zguduită de proteste în masă, după ce un tribunal spaniol a hotărât pedepse mari cu închisoarea pentru nouă lideri separatişti implicaţi în dosarul separatist din 2017.

Campania pentru independenţa catalană a fost în mare parte paşnică, dar unele proteste au devenit violente luna trecută, o minoritate de manifestanţi în mare parte tineri incendiind maşini şi pubele şi aruncând coctailuri Molotov către forţele de ordine, d e altfel cunoscute pentru brutalitatea cu care strivesc protestatarii separatişti.

Grupul Tsunami-ul Democratic, care a organizat proteste în masă inclusiv pe aeroportul din Barcelona luna trecută, a revendicat responsabilitatea pentru perturbarea de luni.

Grupul, care spune că îndeamnă la nesupunere civică paşnică, a declarat pe Twitter că obiectivul său a fost să solicite comunităţii internaţionale „să facă statul spaniol să înţeleagă că singura cale este dialogul”.

Santiago Abascal, liderul partidului de extremă dreapta Vox, care după alegerile de duminică a devenit cel de-al treilea partid din parlament, a declarat că blocajul rutier este „inacceptabil”.

Un purtător de cuvânt al poliţiei a anunţat o „desfăşurare largă” a poliţiei regionale catalane, inclusiv a ofiţerilor anti-revolte pe partea spaniolă a frontierei.

De partea franceză, poliţia locală a fost şi ea prezentă. Au fost câteva momente de tensiune cu protestatarii, inclusiv atunci când poliţia le-a ordonat acestora să permită trecerea unor camioane, iar protestatarii au refuzat.