Spania extrădează în SUA un fost şef de informaţii, acuzat de trafic de droguri pentru Hugo Chavez

Seful spionilor venezueleni Hugo Carvajal, împreună cu preşedintele marxist Nicolas Maduro
Seful spionilor venezueleni Hugo Carvajal, împreună cu preşedintele marxist Nicolas Maduro (CreditCredit...Venezuelan Presidency/Agence France-Presse — Getty Images)

Înalta Curte din Spania a declarat că îl va extrăda pe Hugo Carvajal, fost şef al agenţiilor de informaţii din Venezuela, în Statele Unite. Există „suficiente dovezi pentru a justifica extrădarea”, potrivit hotărârii instanţei, citate de Reuters.

Potrivit agenţiei, tribunalul spaniol consideră că a existat „o conduită continuă şi organizată privind traficul de droguri efectuat pe parcursul a 20 de ani care ... constituie apartenenţa la o organizaţie criminală şi colaborare cu o organizaţie teroristă”.

Carvajal, care a lucrat ca şef al informaţiilor atât cu fostul preşedinte venezuelean marxist, Hugo Chavez, cât şi cu preşedintele actual Nicolas Maduro, a dispărut atunci când Camera Penală a Tribunalului Naţional spaniol a aprobat extrădarea sa în SUA la începutul acestei luni.

SUA au cerut anterior Spaniei extrădarea lui Carvajal, susţinând că a cooperat cu Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) - infamele miliţii comuniste care au încercat să preia puterea în Columbia prin asasinate şi comerţ cu droguri, pentru a instaura un regim comunist.

Conform SUA, Carvajal a colaborat cu FARC pentru a face contrabandă cu cocaină în America de Nord.

În baza unui act de acuzare depus la New York în 2011, Carvajal este acuzat de contrabandă cu peste 5 tone de cocaină în Columbia, de unde a fost transportată ulterior în SUA.

Potrivit Biroului de Control al Activelor Străine din Departamentul Trezoreriei SUA, Carvajal ar fi ajutat FARC să evite confiscarea încărcăturii şi a furnizat rebelilor comunişti arme şi documente de identitate false emise de guvernul venezuelean. Carvajal a negat acuzaţiile.

Fostul şef al spionilor venezueleni, care acum este pensionat, a fost arestat de poliţia spaniolă în aprilie, la cererea SUA. Cu toate acestea, în septembrie, Curtea Superioară spaniolă a respins cererea de extrădare şi a decis că acesta trebuie eliberat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe