Maduro jură să ţină armata la graniţa cu Columbia după exerciţii militare

Dictatorul venezuelean Nicolas Maduro.
Dictatorul venezuelean Nicolas Maduro. (Captură Foto)

În perioada 10-28 septembrie, Venezuela a organizat exerciţii militare la scară largă în apropierea graniţei cu Columbia.

Potrivit preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, Caracasul a implementat, de asemenea, sisteme de apărare aeriană la frontiera sa pentru exerciţii, subliniind că ţara îşi intensifică forţele în zonă pe fondul ameninţării unei posibile agresiuni din partea Columbiei.

Maduro a declarat luni că militarii venezueleni vor rămâne dislocaţi de-a lungul frontierei cu Columbia vecină, după încheierea exerciţiilor, în încercarea de a preveni ceea ce el a numit trafic de persoane şi de droguri.

"Există trafic de droguri, de combustibil, răpiri din Columbia ... Toate aceste ameninţări m-au dus (în acel moment) la decizia de a intensifica exerciţiile militare", a declarat Maduro, luni.

Tensiunile dintre Venezuela şi Columbia sunt ridicate de pe vremea când fostul preşedinte columbian Alvaro Uribe a declanşat operaţiuni împotriva gherilelor comuniste columbiene - infama organizaţie FARC - la graniţa dintre Columbia şi Ecuador. Uribe a acuzat public în 2010 Venezuela lui Hugo Chavez că adăposteşte gherilele comuniste şi le sprijină logistic.

Recent, criza economică din Venezuela a declanşat un val masiv de refugiaţi la graniţele cu Brazilia şi Columbia, format din venezueleni care încearcă să scape de foamete şi sărăcie.

În ianuarie, o facţiune de opoziţie a căutat să-l răstoarne pe Maduro şi să instaleze pe preşedintele interimar proclamat, Juan Guaido.

Tentativa a eşuat, dar tulburările au continuat, Maduro acuzând Bogota că se află în spatele mişcării de a-l răsturna sau asasina.

Columbia a negat acuzaţiile, dar s-a situat în grupul ţărilor care îl consideră pe Guaido preşedinte interimar.

China şi Rusia se numără printre statele care îl sprijină pe Maduro, considerând că este ales în mod constituţional, în ciuda acuzaţiilor de măsluire a alegerilor.

Atât China cât şi Rusia au interese legate de petrolul venezuelean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe