Viktor Bout din închisoare: În SUA, “o revoluţie este practic inevitabilă”

Viktor Bout
Viktor Bout (Christophe Archambault/AFP/Getty Images)

Cel mai faimos vânzător de arme al Rusiei, aruncat în spatele gratiilor de guvernul american pentru conspiraţie, a afirmat că este aproape inevitabilă o revoluţie în Statele Unite. Viktor Bout, care a fost închis într-un penitenciar din Marion, statul Illinois, în 2008, a susţinut că în America se întrevăd “mari schimbări”.

Cetăţeanul rus a fost arestat în Tailanda într-o operaţiune sub acoperire americană şi a fost condamnat în 2012 pentru conspiraţia de a ucide cetăţeni americani prin vânzarea de arme fostei mişcări de gherilă columbiene FARC. El a primit 25 de ani de închisoare.

Bout se confruntă cu probleme de sănătate în închisoare şi ezită să vorbească despre situaţia lui, afirmând doar că este implicat într-o afacere legată de transport de mărfuri aerian. El a afirmat că sistemul juridic american a devenit o “farsă ieftină” în care deciziile sunt motivate politic şi imposibil de contestat pe cale legală. De asemenea, el a condamnat Rusia pentru că nu l-a ajutat, dar în acelaşi timp şi-a exprimat suportul pentru ţara sa, potrivit Zero Hedge.

“Autorităţile din Rusia cunosc toate problemele mele. De ce să compun scrisori înduioşătoare şi triste şi să cer ajutor? Guvernul şi Ambasada ştiu ce ar trebui să ştie. Când apare o oportunitate, sunt convins că vor lua toate măsurile necesare”, a declarat Bout într-un interviu acordat publicaţiei Izvestia.

El a declarat că trebuie “să se urmărească banii” atunci când se analizează motivaţiile în sistemul justiţiei americane.

În opinia lui Bolt, principalul motiv al detenţiei lui este de “a-i intimida pe alţi cetăţeni ruşi” astfel încât aceştia să cedeze cererilor Statelor Unite. El şi-a exprimat în acelaşi timp îngrijorarea faţă de propria-i soartă: “Cu privire la nevinovăţia mea – cui pot să o dovedesc? Cărui sistem? Uitaţi-vă la ceea ce se întâmplă în Statele Unite. Ei încearcă să facă ceea ce mi-au făcut mie nu numai generalilor lor distinşi, ci şi preşedintelui. Sistemul justiţiei americane a devenit o farsă ieftină”, potrivit site-ului shtfplan.com.

“Această ţară se află în pragul unor mari schimbări şi, în opinia mea, o revoluţie este practic inevitabilă”, a menţionat Bout, potrivit RT.

“Mulţi oameni de acolo sunt pregătiţi pentru un război civil: în două tabere, înarmaţi până în dinţi şi aşteptând momentul în care cineva va declanşa vărsare de sânge”, a adăugat Bout.

Afirmaţiile lui Bout au fost făcute în contextul în care politicieni din Washington insistă asupra amplificării tensiunilor cu Moscova. “De-a lungul acestor ani mi-am format opinia că americanii favorizează în mare parte bunele relaţii cu Rusia. Cel puţin, asta este poziţia celor care locuiesc în zonele rurale. Oamenii sunt conservatori şi simpli acolo unde îmi ispăşesc sentinţa”, a afirmat el, susţinând că ruşii şi americanii au mai multe lucruri în comun decât care îi separă.