Şor şi-a vândut toate avioanele după sechestrarea averii pentru implicarea în furtul miliardului

„Infractorii nu-şi înregistrează bunuri de aşa valoare pe nume propriu”, a răspuns fostul procuror general în timp ce era întrebat de ce nu au fost sechestrate şi avioanele lui Ilan Şor împreună cu celelalte bunuri.
Learjet 60, una din aeronavele care i-a aparţinut lui Şor
Learjet 60, una din aeronavele care i-a aparţinut lui Şor (flickriver.com)

Controversatul om de afaceri Ilan Şor - primar al oraşului Orhei şi, potrivit ambelor rapoarte Kroll, principalul actor în dosarul fraudei bancare produse în Republica Moldova, în anul 2014 - se poate lăuda cu o avere fabuloasă.

„60 de milioane de lei este doar valoarea bunurilor sechestrate de procurori în cadrul dosarului penal în care a fost inculpat şi condamnat în primă instanţă pentru implicare în frauda de la Banca de Economii. Dacă decizia de condamnare va rămâne definitivă, aceste bunuri vor intra în posesia statului”, se arată în emisiunea „Jurnalul Săptămânii” de la Jurnal TV.

Suma, însă, ar fi incomparabil de mică faţă de prejudiciul cauzat în urma fraudei bancare la care acesta a participat şi nu reprezintă nici pe departe toată averea lui Ilan Şor.

Potrivit sursei citate, numai capitalul social al companiilor aeriene deţinute de Ilan Şor ar fi de 7 ori mai mare decât valoarea tuturor bunurilor sechestrate de autorităţi în cadrul dosarului penal care îl vizează pe primarul oraşului Orhei.

Despre justiţia din Moldova se spune şi peste hotare că ar fi selectivă, mai nou şi sechestrul pe bunuri se pune, de asemenea, selectiv. Întrebat de ce nu s-a pus sechestru şi pe avioanele de la companiile aeriene despre care Şor a recunoscut public că-i aparţin, fostul procuror general Corneliu Gurin a răspuns:

„Dacă puteţi să aduceţi un document care ar proba lucrul respectiv, că avionul este înregistrat pe numele persoanei pe care aţi numit-o, sigur că îl vom examina. Toate bunurile care figurează în registrele corespunzătoare, înregistrate pe el ca persoană fizică, sunt astăzi sub sechestru. Şi să ştiţi că infractorii nu-şi înregistrează bunuri de aşa valoare pe nume propriu”.

Learjet 60 avea inscripţionat pe el numele primarului de Orhei, siglele „Shor Holding” şi „Air Klassica” apărând pe aeronavă în 2011. Cu toate că au existat două indicii clare că aparatul de zbor îi aparţinea lui Şor, procurorii nu au considerat necesar să pună sechestru şi pe acest bun, laolaltă cu alte proprietăţi sechestrate în cadrul dosarului penal în care Şor a fost învinuit şi condamnat în primă instanţă pentru implicare în frauda din sistemul bancar produsă în Moldova la sfârşitul lui 2014.

Un alt aparat de zbor achiziţionat de Nobil Air la sfârşitul lui 2014 este, potrivit sursei citate, un Embraer Legacy 650, o navă considerabil mai mare, care poate transporta lejer până la 14 pasageri.

Dacă, pe de o parte, procurorii aşteptau ca cineva să le prezinte actele care să demonstreze că avioanele i-ar aparţine lui Şor, de cealaltă parte acesta le-a şi vândut.

„Learjet-ul a fost înstrăinat pe 24 august 2015, după câteva luni de la punerea sub acuzaţie a primarului de Orhei. La rândul său, Nava Embraer Legacy a fost vândută pe 3 martie 2017, unei companii austriece specializate în oferirea serviciilor avia în domeniul businessului”, se arată în investigaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe