Sondaj şocant: partidul anti-imigraţie AfD devine cea de-a doua forţă politică a Germaniei

Preşedintele partidului german Alternativa pentru Germania (AfD), Alexander Gauland.
Preşedintele partidului german Alternativa pentru Germania (AfD), Alexander Gauland. (Carmen Jaspersen/AFP/Getty Images)

Partidul german anti-imigraţie Alternativa pentru Germania (AfD) a depăşit Partidul Social Democrat pentru prima dată într-un sondaj naţional, devenind astfel cea de-a doua forţă politică a ţării, arată un sondaj.

Creştin democraţii (CDU) cancelarului german Angela Merkel au câştigat 2,5 procente ajungând la nivelul de 32%, în timp ce AfD a crescut cu un procent la 16%, a arătat luni un sondaj săptămânal realizat de Bild.

SPD a pierdut un procent, coborând pe poziţia a treia cu 15,5%.

La aproximativ cinci luni după alegerile naţionale, Germania încă nu are un guvern federal, în contextul în care SPD îşi consultă membrii înainte să se îmbarce într-o nouă aşa-zisă “mare coaliţie” cu blocul conservator al lui Merkel.

În cadrul alegerilor din 2017 partidul AfD al lui Alexander Gauland a câştigat locuri în Parlament pentru prima dată în istorie – un cutremur politic care a avut loc după decizia luată în 2015 de Merkel pentru deschiderea graniţelor ţării în faţa a peste 1 milion de imigranţi.

Sondajul însă a fost realizat într-un moment în care CDU începe să se gândească la succesorul cancelarului Merkel.

Cancelarul german a desemnat-o luni pe Annegret Kramp-Karrenbauer pentru funcţia de secretar general al CDU, ţinând cont de apelurile venite din sânul partidului pentru o schimbare la vârful conducerii şi pentru pregătirea unui succesor.

Merkel, care a fost secretar general al CDU înainte să devină cancelar, a afirmat că Annegret Kramp-Karrenbauer, premier al micului land vestic Saarland, va oferi “o mare greutate” rolului de cancelar în “vremuri dificile, vremuri nesigure”.

Un sondaj realizat de agenţia Emnid pentru Bild am Sonntag a arătat că suportul pentru SPD a scăzut cu un procent, ajungând la 19%, în timp ce blocul CDU/CSU al cancelarului Merkel a pierdut de asemenea un punct, ajungând la 33%.

AfD a crescut cu 2 puncte la 14%, Verzii au rămas la 11%, radicalii de stânga au crescut cu un procent la 10%, iar Partidul Democraţilor Liberi a rămas la 9%, a arătat sondajul Emnid.

Sondajul Emnid a fost publicat în condiţiile în care cei 464.000 de membri SPD încep de astăzi să voteze prin corespondenţă dacă partidul lor ar trebui să avanseze cu demersurile privind acordul pe care liderii social-democraţi l-au încheiat în această lună în vederea relansării unei alianţe cu blocul CDU/CSU al cancelarului german.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe