Merkel încheie un acord cu SPD după concesii masive

Martin Schulz, liderul SPD
Martin Schulz, liderul SPD (Sean Gallup/Getty Images)

Într-o evoluţie care ar putea aduce schimbări însemnate în politică pentru zona euro a Germaniei, mass-media a raportat că, în cadrul noului acord privind o coaliţie de guvernare, SPD va prelua Ministerul de Finanţe.

Finanţele erau, până de curând, conduse de conservatorul Wolfgang Schaeuble, dispreţuit pe scară largă în statele din zona euro în timpul mandatului său de opt ani din cauza politicii de austeritate pe care a impus-o.

Liderul SPD, Martin Schulz, a declarat, la începutul acestei săptămâni, că partidul său s-a asigurat că acordul cu conservatorii va pune capăt "austerităţii forţate" şi va stabili un buget de investiţii pentru zona euro, potrivit Reuters.

Cedarea Ministerului de Finanţe sugerează că CDU a trebuit să facă mari concesii pentru ca SPD să fie de acord să reînnoiască "marea coaliţie" care a guvernat Germania din 2013.

Afectat de cel mai grav rezultat electoral din epoca postbelică, SPD intenţiona să se rebranduiască intrând în opoziţie, astfel că a acceptat negocierile pentru o nouă coaliţie cu mare reticenţă.

Acordul va elimina o mare parte din incertitudinea care a slăbit rolul Germaniei pe scena internaţională şi care a iscat întrebări cu privire la o eventuală ieşire de pe scenă a cancelarului german Angela Merkel.

Creştin-democraţii lui Merkel vor primi ministerele economiei şi apărării, în timp ce aliaţii lor bavarezi, Uniunea Socială Creştină (CSU), au primit internele sub conducerea lui Horst Seehofer, un opozant al politicii de imigrare care a lovit Germania în ultimii ani.

Blocul conservator şi SPD au început discuţiile despre reînnoirea alianţei după ce negocierile lui Merkel cu două partide mai mici s-au prăbuşit în noiembrie anul trecut.

Un sondaj organizat de Insa, luni, arăta că sprijinul pentru SPD a scăzut la 17%, mai mic decât procentul înregistrat în alegeri - 20,5%, lucru care a impulsionat negocierile.