Merkel apără concesiile dureroase făcute pentru formarea coaliţiei. Neagă diminuarea autorităţii sale

Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)

Cancelarul german Angela Merkel a apărat duminică concesiile “dureroase” făcute social democraţilor (SPD) pentru a câştiga cel de-al patrulea mandat, precizând că valul de critici existent în rândul conservatorilor nu este un semn că autoritatea sa este în declin.

Întrebată dacă intenţionează să pregătească un succesor pentru a conduce conservatorii la următoarele alegeri, Merkel a afirmat că doreşte ca o generaţie mai tânără de creştin-democraţi (CDU) să ocupe posturi ministeriale în cadrul coaliţiei reînnoite cu SPD.

Într-un interviu cu canalul de televiziune publică ZDF, Merkel a discutat despre nemulţumirea tot mai mare din rândul conservatorilor privind decizia de a oferi SPD-ului puternicul Minister al Finanţelor.

“Înţeleg nemulţumirea”, a afirmat Merkel, care a condus Germania în ultimii 12 ani.

“Şi acum trebuie să arătăm că putem începe cu o nouă echipă. Vom avea şase posturi ministeriale şi, din punctul meu de vedere, trebuie să ne asigurăm că sunt luaţi în considerare nu numai cei care au peste 60 de ani, ci şi cei mai tineri”, a adăugat ea.

Poziţia lui Merkel a fost slăbită la alegerile din septembrie 2017, când blocul ei conservator a pierdut o parte din electorat în favoarea unui partid de extremă dreapta, care a intrat pentru prima dată în Parlamentul german. Rezultatul a fost cauzat de nemulţumirea alegătorilor faţă de decizia cancelarului de a primi în anul 2015 în Germania peste un milion de imigranţi.

În noiembrie 2017, eforturile ei de a forma un guvern cu două partide mai mici au eşuat, aruncând ţara într-un impas politic şi forţându-i pe unii membri CDU să ceară un plan de succesiune.

Săptămâna trecută, Merkel a încheiat un acord cu SPD pentru reînnoirea unei alianţe de dreapta-stânga care a condus Germania începând cu 2013. Acordul a fost obţinut pe baza unor concesii dureroase făcute în privinţa politicii legate de Europa şi sectorul fiscal, precum şi prin cedarea Ministerului Finanţelor.

Acordul de coaliţie a fost criticat de unii conservatori, care consideră că următorul guvern va avea o agendă ce va purta marca SPD.

Cei 464.000 de membri ai SPD vor trebui să valideze programul guvernamental de patru ani în cadrul unui vot prin corespondenţă. Rezultatele vor fi anunţate în 4 martie.

Merkel a declarat că, în cazul în care membrii SPD resping acordul, Germania va organiza probabil noi alegeri.

Cancelarul a respins o supoziţie că, de fapt, concesiile generoase făcute SPD-ului i-au slăbit poziţia în cadrul CDU, precizând că a decis să încheie un acord de dragul Germaniei.

Unii conservatori sunt nemulţumii de decizia ei de a permite SPD să cheltuie un surplus bugetar record şi să accepte cererile acestora pentru o reformă europeană.

SPD a criticat “austeritatea forţată” a fostului ministru de finanţe Wolfgang Schaeuble aplicată unor ţări europene sudice precum Grecia şi a promis că în campania electorală va mari investiţiile. Schaeuble a fost ministru al Finanţelor în perioada octombrie 2009 – octombrie 2017.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe