Soldaţii ucraineni recuperează cea mai mare parte a aeroportului din Doneţk


Un avion distrus pe aeroportul din Doneţk.
Un avion distrus pe aeroportul din Doneţk. (Captură Foto)
Andrei Popescu
19.01.2015

Soldaţii ucraineni au recapturat în weekend cea mai mare parte a teritoriului din jurul aeroportului Doneţk, situat în estul Ucrainei, pe care l-au pierdut în faţa separatiştilor în săptămânile recente. În plus, mii de oameni s-au adunat duminică în Kiev pentru un marş al păcii susţinut de stat.

Ofensiva ucraineană a adus luptele în apropierea oraşului industrial Doneţk, centrul unei rebeliuni separatiste pro-ruse, iar bombardamentele s-au intensificat şi în alte părţi ale regiunii cunoscute sub numele de Donbass.

În ciuda încercărilor de relansare a discuţiilor pentru pace, rebelii pro-ruşi şi-au intensificat atacurile în ultima săptămână şi numărul victimelor a continuat să crească, incluzând 13 civili ucişi într-un atac asupra unui autobuz de pasageri, pentru care Kievul învinuieşte separatiştii.

Armata ucraineană a dat asigurări că a pus capăt sâmbătă seara puternicei ofensive lansate în urmă cu câteva zile de separatişti pe aeroportul din Doneţk, un punct strategic pentru ambele tabere implicate în acest conflict.

Un oficial al armatei ucrainene a declarat că operaţiunile militare nu reprezintă o încălcare a celor 12 puncte din planul pentru pace asupra căruia s-a căzut de acord la Minsk în 5 septembrie 2014 în urma unei întâlniri între Rusia, liderii ucraineni şi cei separatişti.

“Am reuşit să curăţăm aproape în totalitate zona din jurul aeroportului, care aparţine teritoriului forţelor ucrainene conform liniilor militare de separaţie”, a declarat oficialul.

Kremlinul a susţinut că intensificarea luptelor din estul Ucrainei nu va ajuta la avansarea eforturilor pentru pace.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat că preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a respins un plan de pace transmis într-o scrisoare joi de către Vladimir Putin.

Postul de televiziune rusesc NTV a publicat duminică seara acea scrisoare. În ea, Putin propunea luarea de “măsuri urgente pentru încetarea reciprocă a bombardamentelor precum şi o retragere rapidă de către ambele părţi a mijloacelor de distrugere cu un calibru mai mare de 100 mm.”

Totuşi, în ciuda luptelor din zona aeroportului Doneţk, mii de oameni s-au adunat duminică seara în Piaţa Independenţei din Kiev pentru a paeticipa la un marş al păcii în memoria celor 13 oameni ucişi în 13 ianuarie în cadrul unui atac asupra unui autobuz de pasageri.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi premierul Arseni Iaţeniuk au fost prezenţi la acest marş, al cărui slogan principal a fost “Eu sunt Volnovaka”.

“Ne vom aduce aminte de fiecare erou ucrainean care şi-a dat viaţa pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat liderul ucrainean.

“Nu vom ceda nicio bucăţică din pământul ucrainean. Vom recupera Donbass ... şi vom arăta că un aspect foarte important al victoriei noastre este unitatea”, a mai precizat acesta.

Liderul rebel Alexander Zakarcenko a învinuit armata ucraineană pentru bombardamentele din jurul oraşului Doneţk. “Noi susţinem că guvernul de la Kiev doreşte să relanseze din nou războiul”, potrivit Agenţiei de ştiri Interfax.

Acordul de încetare a focului din Minsk a fost încălcat în mod regulat de ambele părţi şi luptele s-au intensificat din nou după ce ultima rundă a discuţiilor pentru pace a fost abandonată.

Organizaţia Naţiunilor Unite a emis duminică o declaraţie prin care a cerut tuturor părţilor să manifeste cumpătare.

“Secretarul general al ONU este alarmat de escaladarea severă a luptelor pentru obţinerea controlului asupra aeroportului Doneţk din estul Ucrainei, care a cauzat deja numeroase victime şi a ameninţat să distrugă complet acordul de încetare a focului greu câştigat în septembrie 2014”, conform declaraţiei ONU.

Conflictul ucrainean şi tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest s-au produs la începutul anului trecut, după ce liderul rus s-a opus încheierii Acordului de liber schimb cu UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei l-a fentat în ultimul moment. Mişcarea sa a declanşat proteste de stradă, înnăbuşite prin violenţă de jandarmii ucraineni. Au urmat proteste ample pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici şi noi alegeri ce au legitimizat parcursul european pe care poporul ucrainean îl doreşte.

Rusia lui Putin, pe de altă parte, a ales să sprijine secesioniştii din est şi să anexeze Crimeea, lucru ce i-a atras o serie de sancţiuni occidentale. Kievul şi aliaţii săi vestici afirmă că Rusia a ajutat separatiştii din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu luptători, acuzaţie care este negată de Kremlin în ciuda dovezilor pe care Occidentul susţine că le are.

Potrivit datelor oferite de ONU, până în prezent peste 4.700 de oameni au fost ucişi în acest conflict.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor