Soldaţii ruşi forţaţi să servească prin şantaj şi mită [Novaia Gazeta]

Ziua Victoriei sărbătorită în Piaţa Roşie din Moscova, 9 mai 2017
Ziua Victoriei sărbătorită în Piaţa Roşie din Moscova, 9 mai 2017 (YURI KOCHETKOV/AFP/Getty Images)

Ofiţerii superiori ai armatei ruse îi obligă pe subordonaţi să muncească împotriva voinţei lor, adesea mult timp după ce au solicitat retragerea, a informat jurnalul de investigaţie Novaia Gazeta.

Legea rusă face „aproape imposibilă” demisia din armată fără un motiv convingător, afirmă avocaţii.

„Această problemă afectează tot personalul [din cadrul armatei], dar este adevărat că pentru locotenenţi este cel mai dificil să renunţe la militărie, a raportat Novaia Gazeta citând un avocat anonim care reprezintă militari de diferite vârste.

Mărturii ale clienţilor unei firme juridice care acordă ajutor cadrelor armatei în procesul rezilierii contractelor aruncă lumină asupra gamei de tactici pe care ofiţerii le folosesc pentru a-şi ameninţa subordonaţii.

Cel puţin patru locotenenţi au spus că superiorii lor i-au ameninţat cu închisoarea. Doi ofiţeri au spus că au fost avertizaţi cu represiuni violente ale rackeţilor. Un căpitan nu a putut să obţină demisia timp de 22 de ani, potivit mărturiilor firmei.

„Mituirea, şantajul şi extorcarea: orice mijloc va fi folosit, pentru a menţine personalul în armata”, a declarat Viktor Dei, un locotenent menţionat în raportul publicaţiei Novaia Gazeta, unul dintre clienţii firmei de avocaţi.

Dei a căutat să forţeze mâna superiorilor săi prin încălcarea condiţiilor contractului, dar superiorii au închis ochii la încălcările sale, potrivit raportului. În cele din urmă, Dei a reuşit până la urmă să îşi schimbe încadrarea, în timp ce încă era listat ca fiind în serviciu activ în funcţie, făcând minimul de ore pentru a evita acţiuni disciplinare, a raportat Novaia Gazeta.

Ministerul Apărării a negat zvonurile privind „interzicerea” acceptării demisiilor sau cazurile în care soldaţii sunt „persecutaţi” şi „insultaţi” ca urmare a cererii de demisie.

Ministerul a adăugat că este „interesat să păstreze cei mai motivaţi şi competenţi specialişti în serviciul militar”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe