Soldaţii ruşi dau Kremlinul de gol: trupe pe teren în Siria

Deşi Moscova susţine că soldaţii ruşi prezenţi în Siria nu sunt implicaţi în operaţiuni de luptă terestre, un grup de bloggeri ruşi a publicat un raport care, deşi nu prezintă dovezi incontestabile, contrazice afirmaţiile Kremlinului în privinţa operaţiunilor sale din ţara arabă.
Ayas Saryg-Ool, un soldat al Brigazii 74 mecanizate, care a postat selfie-uri gelocalizate de bloggerii rusi in Siria
Ayas Saryg-Ool, un soldat al Brigazii 74 mecanizate, care a postat selfie-uri gelocalizate de bloggerii rusi in Siria (Facebook)
Andrei Popescu
09.11.2015

Trei soldaţi care servesc sau au servit în armata rusă au fost geolocalizaţi cu ajutorul fotografiilor în Siria, în mai multe locaţii în apropiere de Hama, Alep şi Homs, au declarat bloggeri ruşi duminică, sugerând că operaţiunea Kremlinului în ţara arabă merge dincolo de campania sa aeriană.

Rusia a lansat în 30 septembrie o campanie de lovituri aeriene pentru susţinerea preşedintelui sirian Bashar al-Assad în războiul care zguduie Siria de peste 4 ani, dar a susţinut în repetate rânduri că nu are intenţia de a desfăşura o operaţiune terestră.

Moscova a insistat că îşi va limita ajutorul la instructori şi consilieri militari şi la livrarea de echipamente militare.

Oficiali ai securităţii americane şi mai mulţi experţi independenţi au declarat săptămâna trecută agenţiei Reuters că Moscova şi-a mărit numărul de soldaţi prezenţi în Siria la 4.000, de la aproximativ 2.000. Mai mult, un oficial al apărării americane a declarat că lansatoare multiple de rachete şi baterii de artilerie de rază lungă au fost desfăşurate pe teren de la cele patru baze folosite de ruşi în interiorul Siriei.

Raportul de duminică al Conflict Intelligence Team (CIT), un grup de bloggeri ruşi de investigaţie, a susţinut că mai multe fotografii postate pe reţelele sociale au fost folosite pentru a geolocaliza în Siria trei actuali sau foşti soldaţi ruşi.

“Deşi încă nu avem dovezi incontestabile privind implicarea directă a soldaţilor ruşi în luptele terestre din Siria, credem că situaţia observată contrazice afirmaţiile oficialilor ruşi conform cărora soldaţii ruşi nu participă şi nu plănuiesc să participe la operaţiuni terestre [în Siria]”, a declarat CIT.

Avioanele de luptă ruseşti îşi au baza în Latakia, în vestul Siriei, departe de locul unde au fost geolocalizaţi cei trei bărbaţi.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns duminică la o cerere scrisă pentru a comenta descoperirile CIT şi pentru a clarifica natura operaţiunilor terestre ale Moscovei în Siria.

CIT a publicat capturi de ecran făcute pe un cont deschis într-o reţea socială de către Ayas Sarig-Ool, un soldat care a fost înrolat în Brigada 74 Infanterie Mecanizată din cadrul armatei ruseşti, şi capturi de ecran făcute pe un cont care aparţine lui Vladimir Boldirev. Informaţiile şi fotografiile de pe contul lui Boldirev sugerau că acesta a fost un puşcaş marin din Brigada 810 a Marinei ruseşti.

Bloggerii ruşi a arătat că ambii bărbaţi au postat recent fotografii cu taguri de geolocalizare în provincia Hama. Pagina lui Sarig-Ool – pe care soldatul rus a postat o fotografie în care ţinea o mitralieră grea, în cabina a ceea ce grupul CIT a susţinut că ar fi fost un camion de infanterie – nu a mai fost disponibilă duminică.

Când a fost contactat de Reuters în cursul zilei de duminică, Boldirev a negat într-un mesaj că acţionează în calitate de soldat rus trimis în Siria, susţinând că o fotografie în care apare alături de alţi soldaţi a fost făcută pe când era încă un recrut. Totuşi, el nu a explicat de ce una dintre fotografiile sale avea geolocaţia în Hama, Siria.

Echipa CIT a mai publicat capturi de ecran ale paginii de Instagram a lui Ilia Gorelik, despre care a declarat că a servit în trecut în cadrul forţelor speciale GRU. La sfârşitul lui octombrie acesta a postat fotografii din Alep, într-una apărând în civil şi purtând o puşcă de asalt. Altă fotografie, în care a pozat în ţinută de camuflaj alături de alţi trei bărbaţi înarmaţi, părea că a fost făcută în Homs, conform Hotnews.ro. În plus, imaginile nu mai erau disponibile duminică pe contul lui Gorelik.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor