Marea Britanie listează Rusia ca o ameninţare majoră pentru securitatea naţională

Marea Britanie a listat Rusia ca una dintre principalele ameninţări potenţiale la adresa securităţii naţionale, alături de terorismul global şi virusul Ebola.
Sediul din Londra al Serviciul Secret Britanic.
Sediul din Londra al Serviciul Secret Britanic. (Captură Foto)

Serviciile de securitate britanice au publicat o nouă listă, încă nefinalizată, cuprinzând ceea ce ele percep a fi posibile ameninţări pentru securitatea Marii Britanii, a raportat duminică ziarul Daily Express.

Agresiunea rusească în Ucraina, bugetul militar vast al Rusiei şi dorinţa preşedintelui rus Vladimir Putin de a demonstra puterea militară a ţării sale sunt toate cauze de îngrijorare, conform raportului serviciilor de securitate britanice.

“În ultimii cinci ani au fost înregistrate o serie de situaţii internaţionale, variind de la extinderea radicalizării şi fundamentalismului până la amplificarea temerilor privind sursele noastre de energie, sau amplificarea agresiunii ruseşti”, susţine raportul.

După anexarea peninsulei Crimeea şi susţinerea rebelilor separatişti din estul Ucrainei într-un conflict în care au fost ucişi peste 8000 de oameni, Moscova şi-a trimis armata în Siria pentru a-l susţine pe preşedintele Bashar al-Assad care se luptă atât cu grupul jihadist Statul Islamic cât şi cu grupuri rebele moderate care doresc ca Assad să renunţe la conducerea ţării. Totuşi, SUA şi aliaţii săi occidentali şi regionali consideră că Putin nu urmăreşte altceva decât să consolideze puterea şi stabilitatea regimului din Damasc.

Pe lista ameninţărilor percepute la adresa securităţii Marii Britanii se află şi China, datorită “autoritarismului şi încălcării continue a drepturilor omului comise de guvernul chinez.”

Efectele potenţial devastatoare ale problemelor legate de sănătatea globală, precum epidemia de Ebola în Africa de Vest, au fost incluse de asemenea pe lista serviciilor secrete britanice.

Raportul va fi publicat oficial de către premierul britanic David Cameron în 23 noiembrie şi va deveni o parte a următoarei strategii guvernamentale privind securitatea naţională.