Solar Impulse II soseşte la Cairo, penultima etapă a călătoriei (video)

Solar Impulse II
Solar Impulse II (Captură video youtube)

Miercuri 13 iulie, la 48 de ore şi 40 de minute după decolarea din Sevilla, Spania, avionul Solar Impulse II a aterizat pe Aeroportul Internaţional din Cairo. După o călătorie de 3.704 kilometri de-a lungul Mării Mediterane, traversând spaţiul aerian a şapte ţări şi alimentat numai cu energie solară, aceasta este penultima etapă a aventurii sale de a traversa planeta fără a utiliza combustibil fosil.

"A fost uimitor. O călătorie fantastică şi foarte bine organizată", a declarat inginerul şi pilotul elveţian André Borschberg după ce a atins solul capitalei egiptene. Cu câteva minute înainte de a ajunge la aeroport, cu soarele care răsărea încă la orizont, avionul fabricat din fibră de carbon a zburat peste piramidele maiestuoase din Giza. Borschberg a recunoscut că apropierea de megapolisul egiptean a fost "un pic cam dificilă".

Primit de către ministrul egiptean al Aviaţiei Civile, Fathi Sherif, Solar Impulse II este la un pas de a-şi îndeplini misiunea pe care a început-o în luna martie 2015. Următoarea etapă este Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, destinaţia finală a călătoriei care - conform centrului de control, situat în Monaco - ar putea începe peste două zile, sub comanda unui alt precursor al iniţiativei, pilotul elveţian Bertrand Piccard, relatează siteul web al ziarului elmundo.es.

Solar Impulse II este ca un planor gigant cu anvergura aripilor similară unui Boeing 747 şi greutatea unei maşini. Acesta circulă cu energie colectată cu ajutorul a 12.000 de celule fotovoltaice, amplasate pe aripi şi transmisă bateriilor care, la rândul lor, alimentează cele patru motoare electrice. În plus, se menţine la o viteză de zbor între 45 şi 55 kilometri pe oră, în timp ce atinge înălţimea maximă de zbor de 8.500 de metri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură