Tehnologia Hyperloop testată cu succes în deşertul Nevada

Compania hi-tech Hyperloop One a testat cu succes pentru prima dată sistemul său de transport futurist. Sistemul format din conducte şi vagoane-capsulă pentru pasageri şi mărfuri este alimentat prin bobine electrice aflate sub vehicul.
Terenul de testare al tehnologiei Hyperloop în Nevada, SUA.
Terenul de testare al tehnologiei Hyperloop în Nevada, SUA. (Captură Foto)

S-ar putea ca după testarea reuşită de miercuri a aşa zisei tehnologii “hyperloop” în deşertul Nevada, din SUA, viitorul transporturilor de mare viteză să fi fost adus mai aproape de punerea sa în practică.

Compania hi-tech din Los Angeles Hyperloop One este una dintre acele câteva firme care experimentează un sistem transport compus din capsule pentru pasageri ce trec prin tuburi gigantice depresurizate. Dar compania, deţinută de Elon Musk de la spacex şi Tesla Motors, a făcut cele mai mari progrese în realizarea viziunii futuriste a fondatorului său.

“Testarea tehnologiei poate fi dificilă”, a declarat co-fondatorul Hyperloop One, Brogan bambrogan, înaintea testului. “Nu ştii niciodată dacă lucrurile vor funcţiona aşa cum doreşti.”

Capsula prototip, aşezată pe o cale ferată, a fost lansată cu o viteză de 169 km pe oră de către bobinele de cupru plasate în partea de jos a capsulei. Testul a fost modest, totuşi, comparativ cu ambiţiile companiei: o cale ferată ce se întinde din Los Angeles până în San Francisco, transportând pasageri şi mărfuri la viteze de 1.200 km pe oră. Musk a sugerat că proiectul va costa doar 6 miliarde de dolari, abia o zecime din costul pentru calea ferată de mare viteză plănuită pentru California.

Totuşi, scepticii au susţinut atât că respectivul cost va fi mult mai ridicat cât şi faptul că provocările pe care le va înfrunta procesul de construcţie în lumea reală vor face ca funcţionalitatea sistemului hyperloop să fie practic imposibilă.

“[Tehnologia] hyperloop ar putea fi promiţătoare dar este încă nedovedită şi doar o idee. Calea ferată de mare viteză este o tehnologie dovedită care este folosită în lume de câteva decenii”, a susţinut Lisa Marie Alley de la California High Speed Rail Authority.

Compania Hyperloop One rămâne încrezătoare în faţa criticilor, totuşi. Miercuri, directorul executiv al companiei, Rob Lloyd, a prezis că tehnologia hyperloop va transporta mărfuri până în anul 2019 şi pasageri până în anul 2021.