Primul zbor al avionului solar elvetian s-a incheiat cu succes

Avionul Solar Impulse, o incercare elvetiana de pionerat in a zbura in jurul lumii pe baza energiei solare, isi ia zborul pentru prima data pe 7 aprilie de la baza aeriana Payerne, din vestul Elvetiei.
Avionul Solar Impulse, o incercare elvetiana de pionerat in a zbura in jurul lumii pe baza energiei solare, isi ia zborul pentru prima data pe 7 aprilie de la baza aeriana Payerne, din vestul Elvetiei. (Fabrice Coffrini / AFP / Getty Images)
Aurelien Girard Time
08.04.2010

Solar Impulse, un avion prototip elvetian propulsat in intregime de energia solara, si-a efectuat cu succes primele ore de zbor, in dimineata zilei de 7 aprilie.

Succesul a venit ca o veste buna pentru cei 70 de ingineri care au petrecut ultimii sapte ani cu aventurierul Bertrand Piccard in acest proiect.

"Aceasta prima misiune a fost etapa cea mai riscanta din intreg proiectul", spune foarte fericit André Borschberg, CEO si co-fondator al proiectului, adaugand ca zborul a durat o ora si 27 de minute de "emotii intense".

"Nu a mai zburat niciodata un avion atat de mare si atat de usor!" spune Borschberg. "Scopul a fost de a verifica modul in care se comporta prototipul in zbor si de a-i testa reactia la diverse manevre. Succesul acestui prim zbor ne permite sa continuam programul cu o mai mare incredere!"

Solar Impulse este alimentat de 12.000 de celule fotovoltaice montate pe niste aripi mari cat cele ale Boeing 747 superjumbo. Insa, corpul avionului este de marimea unei masini, facand Solar Impulse sa para ca o libelula ciudata purtata de cele patru motoare electrice (de 10 cai putere fiecare) legate de 400 de kg de baterii cu litiu.

Avionul solar si-a luat usor zborul la o viteza redusa de 43.45 km/h de la centrul de antrenament militar Payerne din vestul Elvetiei si a aterizat lin in acelasi loc, o ora si jumate mai tarziu.

"Multumita efortului extraordinar depus de intreaga echipa, s-a produs un pas esential catre reusita viziunii noastre", spune Bertrand Piccard pe website-ul sau. "Viitorul nostru depinde de capacitatea noastra de a comuta catre folosirea energiilor regenerabile. Solar Impulse intentioneaza sa demonstreze ceea ce se poate face astazi folosind aceste energii si aplicand tehnologiile noi care pot salva resursele naturale".

Avand dimensiuni de 21,64 metri lungime, 63,4 metri anvergura aripilor si 6,4 metri inaltime si o viteza medie de zbor de 69 km/h, Solar Impulse cu siguranta ca nu cauta sa impresioneze prin viteza sa.

Mai degraba, scopul sau este de a dovedi ca viitorul consta in energia regenerabila, iar pentru a ilustra asta, echipa lui Piccard planuieste un zbor in jurul lumii in 2013 fara sa foloseasca nici o picatura de petrol.

Pe langa pasul important facut, mai sunt necesare multe alte teste inainte de zborul in jurul lumii, primul dintre ele fiind un zbor de 36 de ore intre lunile mai si iunie ale acestui an pentru a testa capacitatea lui Solar Impulse de a zbura zi si noapte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor