Societatea civilă din Moldova cere demararea unei investigaţii internaţionale

Mai multe organizaţii neguvernamentale au lansat un apel prin care cer ca furtul miliardului din sistemul bancar moldovenesc să fie investigat la nivel internaţional în condiţiile în care ancheta desfăşurată de autorităţile din Moldova tergiversează.
Protest anti-guvernamental în R. Moldova.
Protest anti-guvernamental în R. Moldova. (independent.md)

Societatea civilă din Moldova a lansat marţi, 9 august un apel prin care cere iniţierea unei investigaţii internaţionale a fraudei financiar-bancare şi a spălărilor de bani din Republica Moldova. “Dat fiind faptul că schema furtului din sistemul bancar moldovenesc s-a derulat prin câteva jurisdicţii cu implicarea cetăţenilor SUA şi ai ţărilor membre UE, iar autorităţile moldoveneşti ar putea avea tangenţă cu acest caz, nefiind interesate într-o investigaţie obiectivă a acestui furt, cerem o investigaţie internaţională cu implicarea organelor de urmărire penală ale SUA şi ţărilor UE, precum şi a instituţiilor internaţionale Interpol, Europol, OLAF şi altele” se arată în declaraţia organizaţiilor semnatare.

Potrivit apelului, organizaţiile societăţii civile sunt profund îngrijorate privind modalitatea în care este investigat furtul de 1 miliard dolari SUA din sistemul bancar al Republicii Moldova, în urma căruia cetăţenii ţării au fost deposedaţi de bunuri publice în valoare de 13% din PIB, moneda naţională a fost depreciată, au fost falimentate intenţionat 3 bănci şi s-a atentat la integritatea fluxurilor financiar-bancare, aflate sub supravegherea Băncii Naţionale a Moldovei de către grupuri obscure, punând astfel în pericol securitatea naţională, bancară, economică şi financiară a Republicii Moldova.

Totodată, societatea civilă condamnă cu fermitate acest atac la adresa suveranităţii şi integrităţii statului. “Protestăm contra incapacităţii clasei politice de a-şi îndeplini rolul de gardian al interesului naţional. Înfierăm tentativele unor partide politice de a recurge la justiţie selectivă, ferindu-şi corupţii, incompetenţii şi pungaşii proprii de răspundere penală pentru răul pe care l-au comis, fiind în exerciţiul funcţiilor înalte pe care le-au deţinut sau le mai deţin”, se arată în mesajul lansat de către societatea civilă.

În consecinţă, în lipsa unei anchete libere şi transparente, demnitarii de stat care au închis ochii la schemele de furt şi spălare de bani nu au fost suspendaţi din funcţii pentru asigurarea unei anchete obiective, nu au fost traşi la răspundere, ba chiar au fost promovaţi, decoraţi sau „apreciaţi pentru profesionism desăvârşit", se observă în declaraţia ONG-urilor.

În acelaşi context, “mai multe persoane avizate în fraudele din sistemul bancar au fost ameninţate, au dispărut sau au decedat în condiţii suspecte. Mihail Bolocan, fostul şef al Direcţiei management şi securitate informaţională a BNM, a fost găsit intoxicat cu gaze în apartamentul său pe 26 ianuarie 2015. Un fost angajat al Serviciului Informaţii şi Securitate care a făcut parte din grupul secret format pe 12 august 2013 pentru elucidarea situaţiei din sistemul bancar, a fost dat afară din sistem. Ion Butmalai, secretarul Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, a fost găsit decedat în garajul din curtea locuinţei sale din Cahul pe 9 decembrie 2014. Încasatorul BEM tot el şi şofer al maşinii blindate care transporta arhiva celor trei bănci (BEM, Banca Sociala şi Unibank) s-ar fi sinucis în propria casă pe 14 februarie 2015”.

În aceste condiţii, reprezentanţii societăţii civile consideră investigarea acestui caz de rezonanţă maximă deja compromisă. “Suntem dezamăgiţi de controlul politic instaurat în sistemul organelor de drept din Republica Moldova, care par să servească unor reglări de conturi, de tolerare a complicităţii între instituţii de stat şi reţele criminale, de intimidare a martorilor, concurenţilor economici şi adversarilor politici, fără o tangenţă cu obiectivul asigurării supremaţiei legii, stabilizării sistemului bancar şi recuperării prejudiciilor cauzate”.

Printre organizaţiile semnatare se regăsesc Transparency Internaţional – Moldova, Institutul de Politici Publice, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Asociaţia Presei Independente, Asociaţia Politici Externe şi altele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe