Societate civilă vrea dezbatere cu prezidenţiabilii care se vor califica în turul 2

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Zeci de grupuri civice din societatea civilă au lansat un apel către candidaţii la preşedinţie cerându-le ca, dacă se vor califica în turul doi de scrutin să ia parte la un dialog civico-politic în cadrul căruia să răspundă la întrebările de maxim interes pentru români.

Practic, reprezentanţii a 38 de grupuri civice care semnează apelul le cer candidaţilor la Cotroceni să confirme de pe acum că vor participa la o dezbatere publică în cazul în care intră în turul 2. Dezbaterea ar urma să fie transmisă pe Facebook, de Rezistenţa TV şi preluată pe paginile tuturor grupurilor semnatare. Întrebările adresate vor veni de la reprezentanţii mişcărilor civice şi românii care au aderat la acestea.

Invitaţia la dialog vine în condiţiile în care înainte de turul I românii nu au avut parte de o dezbatere la care să ia parte toţi candidaţii relevanţi.

Redăm apelul societăţii civile către candidaţii la Cotroceni:

Dialog civico-politic esenţial înainte de turul al doilea - 38 de grupuri civice invită la dezbatere.

În atenţia candidaţilor la preşedinţia României calificaţi în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale 2019.

Stimaţi candidaţi,

În zilele următoare România întreagă, cea dinlăuntrul graniţelor şi cea din afara lor, aşteaptă, de la candidaţii calificaţi în turul 2 de scrutin, răspunsul la întrebarea ”România, încotro?”. Cu atenţie şi speranţă se vor îndrepta asupra celor 2 candidaţi şi privirile cancelariilor europene, dintre care multe au vegheat cu îngrijorare în ultimii aproape 3 ani, atunci când evenimentele politice din România au pus în pericol echilibrul democraţiei noastre, independenţa justiţiei şi continuitatea luptei anticorupţie.

Pe noi, cele 38 de grupuri civice semnatare ale acestei scrisori, ca şi pe zeci de mii, uneori sute de mii de cetăţeni români, ultimii trei ani ne-au găsit adesea în stradă, la proteste. Aceste proteste au arătat Europei şi lumii întregi că românii îşi doresc un destin european şi democratic, că ştiu să apere statul de drept, că înţeleg ameninţarea concentrării de putere în mâna unor forţe politice, democratic alese, care şi-au permis în numele mandatului dobândit să ignore vocile atâtor cetăţeni (exprimate ferm nu doar prin proteste, ci şi prin intermediul referendumului din 26 mai 2019), a opoziţiei parlamentare de multe ori, impunând o dictatură a majorităţii întemeiată adesea pe interese personale.

În anii aceştia, mulţi dintre noi am devenit activişti civici, sacrificând din banii şi timpul nostru. Ne-am mobilizat şi coalizat, am încercat tot ceea ce ne-am priceput mai bine pentru a ne face vocile auzite şi pentru a opri reformele nefaste, prigoana asupra procurorilor de rang înalt şi asupra altor lideri anticorupţie, modificările legilor justiţiei şi ale codurilor penale. Vieţile noastre s-au schimbat dramatic şi familiile noastre au trebuit să înţeleagă că este un moment de răscruce şi că e nevoie de un val perpetuu de reacţie civică a societăţii.

Valul acesta, la care au contribuit şi contribuie sute de mii de români de pretutindeni, este cu siguranţă cel mai mare câştig al democraţiei româneşti şi o dovadă de maturitate a societăţii. Iar acest val nu este domolit de un referendum oportun, dorit şi categoric - prin rezultatele sale - dar rămas până astăzi doar o expresie fără finalizare, o himeră. Acest val de revoltă, implicare şi determinare are nevoie de garanţii legate de direcţia de viitor a României.

Şi ce moment poate fi mai bun pentru a discuta despre aceste direcţii de viitor şi garanţii, dacă nu acela dinaintea alegerii pentru următorii 5 ani a preşedintelui României.

Următorii 5 ani nu vor fi uşori - forţele politice actuale în România nu sunt coagulate încă pe făgaşul pe care societatea civilă l-a apărat în această perioadă, începând cu momentul tragic Colectiv şi mai ales după OUG 13. România nu îşi mai permite să-şi risipească cetăţenii în cele patru zări, să continue să regreseze mai ales în domeniul justiţiei, să îşi slăbească instituţii esenţiale ale democraţiei, să încerce să închidă gura protestatarilor fie violent, aşa cum s-a întâmplat în 10 august 2018, fie prin politici de denigrare continuă, fie prin abuzuri ale jandarmeriei şi poliţiei.

Acesta este, aşadar, stimaţi candidaţi, motivul pentru care vă invităm la un dialog civico-politic înainte de cel de-al doilea tur de scrutin. Oricare ar fi câştigătorul dintre cei doi contracandidaţi, ne dorim să obţinem aceleaşi garanţii de la viitorul preşedinte. Ne dorim să putem avea un dialog real şi pragmatic despre următorii 5 ani şi să păşim cu dreptul către o perioadă în care vocile cetăţenilor României să fie ascultate nu doar când grăiesc prin ştampila de vot, nu doar când ocupă pieţele marilor oraşe protestând.

În numele sănătăţii democraţiei noastre, vă solicităm respectuos să daţi chiar acum, înaintea alegerilor din turul al doilea, semnalul că viitorul preşedinte se consultă, ascultă şi răspunde întrebărilor şi temerilor societăţii civile.

Invitaţia noastră la dialog se concretizează sub forma unei dezbateri publice la care grupurile civice semnatare vor avea ocazia, prin reprezentanţi, să vă adreseze întrebări. Dezbaterea urmează să fie transmisă pe Facebook, de #Rezistenţa TV şi preluată pe paginile tuturor celor 37 de grupuri civice semnatare. Nu vor exista membrii ai presei. Întrebările adresate vor veni de la reprezentanţii mişcărilor civice şi românii care au aderat la acestea.

Sperăm că mesajul transmis de cei 37 de semnatari ai acestei scrisori şi respectul pentru valorile democraţiei şi ale libertăţii, vă vor determina să acceptaţi dialogul. Mulţumim anticipat celor doi candidaţi care se vor fi calificat în turul doi de scrutin pentru că acceptă invitaţia la dialog a unora dintre cei mai activi cetăţeni din ultimii ani în România şi în afara graniţelor.

Semnatarii apelului sunt:

Iniţiativa România, membru al coaliţiei civice Contract România
Corupţia ucide
Federaţia Iniţiativa Timişoara, membru al coaliţiei civice Contract România
Valea Jiului Society, membru al coaliţiei civice Contract România
Geeks For Democracy
Asociaţia Platforma România 100
Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie - vedem Just, membru al coaliţiei civice Contract România
Mureşul Civic, membru al coaliţiei civice Contract România
Reset Iaşi, membru al coaliţiei civice Contract România
Asociaţia Aradul Civic, membru al coaliţiei civice Contract România
Acţiunea Civică Galaţi, membru al coaliţiei civice Contract România
procivic Baia Mare
Rezist Galaţi,
Rezist Ingolstadt. Şi eu sunt din România.
VOLUNTARI IN EUROPA, membru al coaliţiei civice Contract România
#activAG Piteşti, membru al coaliţiei civice Contract România
Diaspora Franţa solidară cu România
#REZISTENŢA
Diasporă Milano
Rezist Budapesta
Ştafeta Steagului Uniunii Europene, membru al coaliţiei civice Contract România
Rezist Constanţa
Umbrela Anticorupţie Cluj, membru al coaliţiei civice Contract România
Rezistăm şi la Paris
Colectivul 2 Noiembrie
Protestatari PRO DEMOCRATIE Londra
Alba Iulia Civică
Vă Vedem din Iaşi
Cuza vrea dreptate! Iaşi
#rezist IASI
EuRoAleg, membru al coaliţiei civice Contract România
Canada Save Roşia
Grupul civic madrid
Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, membru al coaliţiei civice Contract România
Braşovul Civic, membru al coaliţiei civice Contract România
Rezist Milano, membru al coaliţiei civice Contract România
Asociaţia Platforma Oradea Civică 2017, membru al coaliţiei civice Contract România
Vă vedem din Sibiu

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne